enbg

Божана Апостолова, 24 май 2017 г.

24.5.2017 | коментара

В предаването гостува издателят Божана Апостолова за провокативното издание на романа „Под игото“ на „шльокавица“. Романът е издаден в тираж от само 500 броя и цели да ни накара да се замислим, че използвайки латиница, губим най-ценното, което имаме – идентичността си.

Божана Апостолова сподели с болка, че получава есемеси на латиница, от „големи хора“, като някои от тях са шефове на медии.

Запитана от Слави за резултата от тази провокация, Апостолова отговори така: „Направи се мощен скандал – половината ни кълнат, другата половина ни възхваляват“.

„Тази болка и този въпрос в главите им – да се замислят, че губим единственото, което имаме – губим идентичността си. (…) Политиците убиха вече и чувствителността на този народ. Хората го правят по инерция, хората пишат по инерция“, сподели още издателят.

По нейните думи на сайта на правителството програмата му е публикувана на латиница. „Откъде тръгваме ние?! Защо да съдя госпожата, господина или който и да е, че не пише така, след като есемесите, когато ги пишете на кирилица, ви струват двойно?! Това не е ли съзнателна, питам аз, политика, спрямо нашите букви, спрямо нашия език?“, възмути се Божана Апостолова и решително заяви, че е от хората, които воюват.

За всяка закупена книга от този тираж, издателството подарява две книги на български автори на библиотеките.

Цялото предаване от 24 май 2017 г.