enbg

Боби Мартин, 11 октомври 2012 г.

11.10.2012 | коментара

Около два милиона души от над 25 страни слушат радио предаване, което се излъчва от мездренското село Долна Кремена. Човекът, който стои зад това, е един от основателите на популярното великобританско музикално радио BBC Радио 1 – Боби Мартин. Той бе специален гост на Слави Трифонов.

В началото на разговора водещият разкри, че Боби Мартин е един от прототипите на героите във филма „Рок радио“. Лентата разказва действителната история на госта и още няколко души, които през 60 –те години правят пиратска радиостанция на кораб, който е ситуиран малко извън морските граници на Острова. Тяхното радио излъчва 24 часа само рок музика, която по онова време трудно е допускана до радиостанциите във Великобритания. „60 –те години хората излизаха от голямата война, ставаха по-свободни, пускаха си дълги коси. Това не им харесваше.“ – върна се назад във времето Боби Мартин. „По същото време излязоха транзисторите и всички слушаха по нашето радио новата музика – Бийтълс, Ролинг Стоунс, Род Стюърт“, разказа още бунтарят рокаджия.

Боби Мартин идва да живее в България, след като неговата дъщеря се влюбва в страната ни при една екскурзия. „Аз намерих най-прекрасното място в целия свят“, спомня си думите на дъщеря си Боби Мартин. По това време тя е била шеф на радиото в Испания, за което Боби работи. „Тя ми каза: „Подавам оставка, заминаваме да живеем в България“ – сподели как всъщност се озовава в Долна Кремена радиоводещият.

Сега Боби Мартин всеки ден в десет сутринта, българско време, излъчва от село Долна Кремена тричасовото си шоу „Закуска“ по канала Глобъл Тръст. Предаването се слуша в над 25 страни и има двумилионна аудитория. „Имам няколко диска – можеш да ги пускаш без никакъв проблем“, обърна се към Боби Мартин водещият Слави Трифонов. „Ти си легенда“, отвърна му радио диджеят.

Боби Мартин разказа и за живота си в България. Възхитен е, че от Долна Кремена може да се любува на планините и към София, и към Враца. „Разхождам се в градината, махам на човека, който минава с каруцата, пия от ракията на кмета“, разказа още за живота на село Боби Мартин. В България дъщеря му осиновява две момиченца и сега той е щастлив с двете си внучки. Боби Мартин издаде, че именно заради тях е дошъл с червените си обувки в Шоуто. Накрая ексцентричният гост благодари на жена си за страхотната подкрепа през годините.

Вижте цялото предаване от 11 октомври 2012 г.