enbg

Биляна и Метин спечелиха „Магаданс Предизвикателството“!

23.5.2013 | коментара

Биляна и Метин спечелиха „Магаданс Предизвикателството“ във финала на живо тази вечер. За участие в „Магаданс Предизвикателството“ се бяха записали 2124 души. От тях 300 бяха повикани на предварителен кастинг, а от селектираните 38 изпълнения, представени пред балет „Магаданс“, момичетата от балета избраха 11 танцьори. 11-те състезателни двойки бяха сформирани на случаен принцип. След 11 кръга в надпреварата, 5 танцови двойки достигнаха до финала на 23 май.

Финалът протече в два етапа – от 21.00 часа и от 22.30 часа. В първи етап двойките-финалисти танцуваха върху песни на „Ку-ку бенд“, а във втория етап се представиха с танц по избор. Класирането също беше в два етапа. Крайната, финална оценка, от която бе определен победителят, беше средноаритметична от оценките на двойките в двата етапа. Във всеки етап двойките бяха оценявани едновременно от журито и от зрителите.

Водещи на финала бяха Слави Трифонов и Ива Атанасова. Техен консилиери беше Филип Станев, а журито бе отново в състав: Красимир Евтимов, Боряна Сечанова и Петър Илиев.

Първи по произведения на „Ку-ку бенд“ танцуваха Биляна и Метин на песента “Пружината”. Метин се превъплъти в образа на водещия. Слави погледна критично на изпълнението, наричайки го „театро” и гротеска.
Красимир Евтимов беше благосклонен и нарече танца им емоционален, като призна, че е харесал стила на танца на Метин и каза, че такъв един стил придава мъжественост. Боряна Сечанова каза, че за хрумка и артистизъм би поставила 6, но за хореография – не. Нямало кулминация в танца, призна тя. Петър Илиев резюмира, че в танца „виждаме един Слави, много стриктен, много премерен”. Според него Метин е научил всичко от поведението на водещия, даже е играл без чорапи. Метин и Биляна просто се забавляваха, бяха като пружинки, обобщи г-н Илиев. Оценката на журито за танца на Биляна и Метин беше 5,00.

Стела и Станимир се представиха на песента “Само мен”. Красимир Евтимов се обърна към Стела с думите, че този танц ще бъде сънуван от половината България, от мъжката част. Боряна Сечанова призна, че е харесала това, че са намерили точен изказ на това, което се случва в песента. Петър Илиев бе на мнение, че дуетният им танц е бил хубав, но е искал да не са толкова статични. Те получиха средна оценка 5,00 от журито.

“Искам те пак” бяха избрали за представянето си Нели и Тихомир. Според Красимир Евтимов е станало добре, че Нели е отпаднала и откакто се е върнала играе много силно. Боряна Сечанова каза, че са танцували много добре, но стилът на танца е бил доста различен от стила на песента и като хореография й е било демоде. Петър Илиев беше на противоположно мнение – той одобри хореографията и похвали двойката за музикалното танцуване. Оценката на тримата за Нели и Тихомир беше 5,33.

На класиката “Ад и рай” заложиха Ива и Калоян. Красимир Евтимов беше силно впечатлен от танца и заяви, че двойката през цялото време е ставала все по-добра и в момента показва професионално ниво. Конкретно този танц г-н Евтимов нарече изключително силен. Похвали изрече и г-жа Сечанова, която поздрави двойката за невероятното изпълнение. Петър Илиев заяви, че много е харесал тяхното драматично изпълнение. Журито постави средна оценка 6,00 на Ива и Калоян.

Последни в първи етап танцуваха Илиана и Аладин  на “Нирвана кючек”. Красимир Евтимов бе на мнение, че многото явявания на елиминации са амбицирали Аладин и е танцувал много добре. Боряна Сечанова беше впечатлена от оригиналното начало на танца и от това, че на двамата вече не им е все едно и се борят. Петър Илиев беше на мнение, че като за финал е трябвало да дадат всичко от себе си, а вместо това Аладин изглежда, че още се страхува. Оценката на журито за Илиана и Аладин беше 5,00.

Оценките на зрителите поставиха начело двойката на Биляна и Метин с 3,88, следвана от Нели и Тихомир с 3,65, Ива и Калоян с 3,43, Стела и Станимир с 3,30 и последни бяха Илиана и Аладин с 3,27.

След добавянето на оценките на зрителите към тези на журито, беше оформено и класирането в първи етап. Първи бяха Ива и Калоян с 4,72, след тях се наредиха двойките на Нели и Тихомир (4,49) и Биляна и Метин (4,44), Стела и Станимир и накрая Илиана и Аладин.

Оценки в първи етап на финала

Продължението на финала в „Магаданс Предизвикателството“ беше от 22.30 часа. В него всяка двойка се представи с танц по свой избор.

Първи танцуваха Ива и Калоян на „All that jazz“. Много точно и правдиво са пресъздали танца и атмосферата, това изтъкна Красимир Евтимов, но бе на мнение, че предишният им танц е бил по-добър. Боряна Сечанова призна, че е харесала и този им танц, а те явно са намерили стил за тях, който много им отива и много добре се разбират. Петър Илиев обобщи, че тяхната двойка избира интересни неща, в които разказват сюжет. Това им представяне той определи като много танцувално, с интересен контекст. Оценката на журито за Ива и Калоян беше 5,33.

Биляна и Метин се представиха с танц върху „Time for dreams”. Красимир Евтимов се обърна към Метин с думите, че е изиграл танца на живота си и допълни, че „в съчетание с добрата пернишка фея Биби”, са най-добрата двойка. Боряна Сечанова също беше впечатлена от танца, но сподели, че при тяхната двойка няма симбиоза на стиловете и не са постигнали компактност, която й липсва. Според Петър Илиев Метин е направил много добър танц, невероятно шоу, той оцени високо и драматургията в техния танц. Оценката на Биляна и Метин от журито беше 5,67.

Трети танцуваха Стела и Станимир. Техният танц беше върху музикален микс. Красимир Евтимов поздрави Станимир, че е вложил страшно много чувство, емоция, сила, желание да победи, а това е изключително важно. Той се обърна към Стела да бъде по-силна до такъв мъж. Боряна Сечанова откри, че в този свой танц двамата осмислят това, което им се е случило в шоуто. Петър Илиев се изрази кратко и ясно: мега яко! Оценката на журито за Стела и Станимир беше 5,67.

Нели и Тихомир бяха избрали да танцуват на песента „We no speak americano“. След танца им Петър Илиев възкликна, че на това му се казва танцуване. Били разкошни – каза той, – а хореографията била чудесна. Боряна Сечанова ги поздрави, че са намерили точния начин двамата да танцуват, дори се учуди, че преди време са ги елиминирали. Красимир Евтимов определи изпълнението им като изключително интересна интерпретация и ги похвали за много добрия синхрон. Нели и Тихомир получиха от журито максимална оценка 6,00.

Последен беше танцът на двойката Илиана и Аладин на песента „Bout it“ от филма „Step up“. Аладин напълно е пораснал в това шоу и се е изградил като професионалист, отчете г-н Евтимов. Той го посъветва да продължи да се занимава с танци. Боряна Сечанова пък каза за Илиана, че е изключителна танцьорка и за нея тя е истинско откритие. Петър Илиев сподели, че е харесал хореографията, синхрона им, но отчете, че лиричната част малко им е куцала. Все пак и той похвали Аладин за напредъка в танците. Оценката от журито за Илиана и Аладин беше 5,00.

Класирането и във втори етап на финала беше на принципа на средна оценка, формирана поравно между жури и зрители, като накрая беше формирана средна оценка.

В челото на класацията застана двойката на Биляна и Метин (5,00). След тях се наредиха: Нели и Тихомир (4,72), Стела и Станимир (4,71) Ива и Калоян (4,40) и Илиана и Аладин (4,19).

Оценки във втори етап на финала

Крайното класиране, излъчило победителите, беше формирано като бе определена средноаритметична оценка от оценките от двата етапа. Ето какво показа то:

Победители в „Магаданс Предизвикателството” са Биляна и Метин с оценка 4,72. Втори останаха Нели и Тихомир с 4,61, а след тях се наредиха: Ива и Калоян с 4,56, Стела и Станимир с 4,46 и Илиана и Аладин с 4,17.

Финално класиране в Магаданс Предизвикателството

По регламент наградата от 25 000 лева беше връчена на момичето от двойката – Биляна Методиева. След като опъна нервите на всички с думите, че ще даде на Метин само 50 лв., за да си купи билет за Бургас, тя обяви, че ще подели спечелената сума със своя партньор през последните три месеца – Метин Енимехмедов.

ПЪРВИ етап – видео

ВТОРИ етап – видео