enbg

Бенну Йълдъръмлар беше изненадана да срещне българската си приятелка в шоуто

4.11.2010 | коментара

2 ноември 2010 г.

Изпълнителката на една от главните роли в сериала „Листопад“ Бенну Йълдъръмлар гостува в шоуто. В „Листопад“ тя играе най-голямата дъщеря Фикрет.

На въпрос на Слави дали е подходящ за някоя роля, Бенну отговори, че е възможно: „Мисля, че трябва да бъде различно от този характер, който показвате в момента. Според мен, за да се покаже вашият актьорски талант, трябва да играете роля, която е различна от това, което сте.“ На провокацията на Слави, който обрисува евентуалния образ като: „мек, мил, рус, дебел и нисък“, Бенну отвърна, че не е визирала физическия смисъл на думата.

За това как са били избрани за ролите в сериала, Бенну отговори, че лично тя има „свое минало в театъра“ – в продължение на 4 години е изпълнявала ролята на Фикрет в театралната постановка, която е на същия автор – адаптация за театрална постановка. Самият роман е написан през 1945 година, разказа Бенну и поясни, че е използвана тази част от романа, която започва от 1928 година и продължава до 30 – те години. Сериалът от своя страна представя един съвременен прочит на романа, в който се показва „актуална Турция“.

Актрисата признава, че й било много интересно и същевременно голямо предизвикателство да представи Фикрет в днешна, съвременна Турция.

В момента в Турция се снима последният 5 сезон на „Листопад“ – разказа Бенну, – а финалът ще е през декември. Актрисата признава, че не знае какво ще се случи накрая, но на настойчивия въпрос на водещия какво се случва с Ферхунде, отговори, че „тя много се променя, почва да прави добрини“. Това беше достатъчно за Слави – който заяви, че я харесва зла, – да отсече, че вече не го интересува. Гостенката Бенну Йълдълъмлар влезе в шеговития тон и побърза да го успокои: „Тя не е напълно положителна, но по някакъв начин започва да помага на нашето семейство.“

Бенну заяви, че идва от името на целия екип на „Листопад“ и носи техните добри пожелания и поздрави. По думите й, когато се започне сериал, никой не знае колко ще продължи, но тя имала усещането, че този ще е успешен, заради успеха на театралната постановка. Първоначално идеята била да има два сезона на Листопад, но тъй като и сред втория, и след третия сезон рейтингът не падал, се стигнало и до четвърти, и до сегашния пети сезон.

Интересен факт е, че името Бенну не е турско, а е на староегипетски и означава „Фениксът, който изгаря и се възражда от пепелта“, вече турската фамилия „Йълдълъмлар“ пък значи гръмотевици.

Бенну има 11-годишна дъщеря, която свири на цигулка. „Нямах такъв късмет като нея – тя имаше възможност на ранна детска възраст да се запознае с музиката и да се занимава с музика. Затова гледам към хората, които се занимават с музика, с огромно уважение и възхищение.“ – каза актрисата.

За това как е станала актриса, Бенну разказа, че като е била дете, не е излъчвала това, което в момента прави, дори не й харесвало да пресъздава някакъв образ. Разказва, че обичала да слуша приказки, разкази, да чете книги и решила, че е слушала достатъчно много и е време и тя да започне да разказва. Нямало голям тласък, просто имало желание да опита това – когато влязла в Консерваторията (където се учи актьорско майсторство) и започнала да учи, разбрала, че е взела правилното решение, но уточнява, че ако не беше успяла да влезе, може би нямало да опита втори или трети път.

Първата роля на Бенну е в театъра, още докато учи. От 90-те години насам играе и в ТВ сериали. „Листопад“ е последната й и най-дълга роля. Разказва, че от 1997 г. в Турция имали феноменална поредица „Супер баща“, в която тя взела участие в последните 20 серии. Там пресъздавала „образ на крайностите“ и от там станала известна. На въпрос „Какво е да си популярен в Турция?“, отговаря, че зависи до каква степен го възприемаш. „Аз и сега си ходя по улиците с детенцето си, ходя си в бакалията, досега не съм изпадала в това паническо положение да се крия сред някакви охранители или да се дегизирам. Но междувременно се срещаш с хора, които показват някаква обич, някакви приятни чувства към теб. Понякога е приятно когато не те разпознаят. … Не си го слагам много на сърце, мисля, че е временно положение.“ – казва актрисата.

Бенну Йълдъръмлар признава, че за първи път идва в България, но има някакви предварителни представи, от един човек, когото познава от детството си – „моята кака Емилия“. Живели заедно в Истанбул, като „кака Емилия“ била женена за приятел на нейния баща. Самата Бенну тогава била от 6 до 10 – годишна и още я помни. Добавя, че е много привързана към нея, макар да не я е виждала от много дълго време.

Абсолютна изненада за Бенну беше появата на Емилия Петрова в студиото. Срещата предизвика много силни емоции и у двете. Журналистката Емилия Петрова, която жевее в Елин Пелин, разказа историята на тяхната връзка: „Не сме се виждали от 1980 г. (…) Бях шокирана, когато имаше за пръв път репортаж за „Листопад“ и тя пя „Пусть всегда будет солнце“, каза, че помни българската и руската азбуки и когато минават нашите кораби, тя чете имената им.“ По думите й, пътищата на двете се разделят, когато тя се разделя с бившия си съпруг. През 1980 г. Емилия идва с дъщеря си в България. За Бенну тя разказа, че била „много умно, интелигентно дете, тръгна една година по-рано на училище – много бързо се научи да пише – много красиво, и само с два урока научи българската азбука“.

Емилия Петрова разказа, че изпуснали първите серии на „Листопад“: „След Инджито, викам – дотук ще гледаме турски сериали“. Съдбата обаче си знаела работата – една вечер, докато била в кухнята и телевизорът бил пуснат, тя чула „Бену Йълдълъмлар“. „Веднага изскочих – разказа Емилия, – викам какво става тука.“ Тъй като знаела, че „Листопад“ вече се излъчва, седнала да гледа серията. От дъщеря си, която завършила Консерваторията в Истанбул, вече знаела, че малката Бенну е станала актриса, но не знаела как изглежда. По думите на Емилия, се наложило да гледа серията до края, за да разбере, че в ролята на Фикрет играе някогашната й малка приятелка Бенну.

За Бенну изненадата беше „огромна“, както самата тя каза.
Емилия Петрова и Бенну Йълдъръмлар имаха възможност да се видят за по-дълго време след края на шоуто, след като в продължение на 30 години бяха изгубили всякаква връзка.