enbg

Безплодието не се нуждае от анатема, а от лечение

5.1.2012 | коментара

4 янаури 2012 г.

На 31 декември Българската православна църква се обяви против зачеването „ин витро“ и сурогатното майчинство. В становището й се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

„Ако се замислим какво е направила нашата църква напоследък, най-емблематичните неща, които изникват, са това, че църквата ни се разцепи, че свещеници се биха за свещоливницата, че духовни лица пребиха до смърт свещеник, че църквата анатемоса Хари Потър и Мадона, че подкараха луксозни Линкълни… Последното творение на българската православна църква е, че се обяви против зачеването „ин витро“ и против сурогатното майчинство“, коментира Слави. По този повод той беше поканил в студиото си председателят на Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се“- Пенка Георгиева.

„Вярата е едно, а българската православна институция като институция, е съвсем друго. Българската православна църква се е откъснала от хората в последните години, т.е. през последните 20 години със сигурност не прави нищо – нито за хората с репродуктивни проблеми, нито за изоставени деца, нито за бедните – нищо не прави“, каза Георгиева. „Аз съм вярваща, но не влизам в големите храмове, защото там свещениците са студени, няма я топлината, няма го човешкото отношение към влезлия мирянин да поиска някакво спокойствие, някаква надежда, да благодари за нещо – няма“.

Георгиева разказа, че по време на своята бременност е прекарала 7 месеца в болница, защото е имала проблеми и се е появила опасност да загуби бебето си. Там е видяла много жени, дошли да запазят плода си или да разчитат на медицината да им помогне да заченат. „Аз не им помня имената на тези момичета, забравила съм ги. Обаче помня очите им – горящите въгленчета, пълни с една топлина, с една надежда, с една плахост. Мисля, че момичетата и момчетата с репродуктивни проблеми, като една група от обществото, като че ли са най-вярващи от младите хора“, сподели тя.

Като реакция по повод решението на Българската православна църква Пенка Георгиева пише открито писмо до медиите: „Колебах се няколко часа, трудно го написах, защото видимо бях сама“. Тя сподели, че е усетила липса на подкрепа от обществото. „Преди да натисна „изпрати“, защото аз го изпратих отвореното писмо през интернет, си представях тези 270 хиляди момчета и момичета, усетих тяхната надежда и това някой да ги защити и някой да им даде възможността да се почувстват нормални хора . Българската православна църква, Българска патриаршия – те не разрешават да се родят български деца. Защо?“, попита Георгиева.

Слави се поинтересува дали има значение какво мисли една църква, която няма авторитет. „Има, защото те смущава и те кара да се бунтуваш. Те казват – осиновявайте деца. Двойките с репродуктивни проблеми много често опитват да осиновяват деца, но това също е една тромава и дълга процедура. Тя отнема година-две, понякога и три“, коментира гостът. „Да не можеш да имаш деца е болест, да не се опиташ да заченеш ин витро значи да не се лекуваш“, допълни Слави.

Пенка Георгиева сподели, че участва в неправителствена пациентска организация за защита правата на пациентите в парламента. Тя разказа за шокиращо изказване на член на Българския лекарски съюз по повод желанието й листа на чакащите ин витро да бъде по-дълъг, за да не се чака дълго време. „Член на Българския лекарски съюз скача срещу мен и ми казва – „Искам бебе не е болест. Това е прищявка, желание“. Няма ли страх от Бога този човек? Българската православна църква не усеща ли Бога? Бог е навсякъде, той е в ин витро клиниките. След като там се раждат деца, след като те растат, след като момичетата и момчетата са щастливи, усмихнати, изпълнени с надежда, значи Бог е позволил това да се случи. Шокиращо е, странно е поведението на Българската православна църква“.

Слави припомни на зрителите си как преди време подкрепи протеста на майките с празни бебешки колички, които бяха засегнати от репликата „ин виво“, казана от депутат по време на заседание на комисията по здравни въпроси в Народното събрание. „Дайте да ви направя едно in vivo (на живо), като не можете ин витро“, с тези думи през 2008 година депутат се обърна към млада жена. „Благодарение на твоята подкрепа тогава това беше една от крачките да бъде създаден този фонд и държавата да се погрижи за финансирането на тази съвременна медицинска страна на репродукцията“, каза Георгиева.

Бездействието на църквата относно репродуктивните проблеми тя коментира така: „Аз съм източноправославна християнска, но като съм ходила на запад – католическата църква е много по-близко до хората. Има създадена католическа болница в Брюксел, която се финансира от католическата църква. А българската църква нищо не финансира. Институцията финансира само себе си“. Георгиева сподели историята на бедна майка, която е искала да кръсти детето си, но не е имала пари. „В редица столични храмове – богати и големи, й бяха отказали. Трябва да си платиш таксата от 40 лева и тогава ще станеш християнин. Ако нямаш 40 лева – не си християнин и Бог няма да те признае. Което не е смешно, тъжно е“.

За финал Слави коментира проблемът така: „Вместо да носят утеха и упование на хората, българските свещеници ги обиждат и нараняват. Вместо да търсят решение на проблемите им, те създават нови проблеми. Как да им вярваме? Българската православна църква отдавна е престанала да изпълнява мисията си. Отдавна е престанала да обединява хората, да се противопоставя на насилието и да проповядва морални ценности. Вместо това свещениците превърнаха религията в средство за забогатяване. Изпокараха се за пари и за власт. Отблъснаха хората с високомерието и арогантността си. Как да им вярваме? В момента комисията по досиетата проверява висшето духовенство и скоро ще стане ясно, че повечето свещеници от висшия клир са били доносници на Държавна сигурност. Какви хора ни учат на християнски морал? Попове с пагони? Или полковници в расо? Как да им вярваме? Случаят със заклеймяването на метода ин витро премина всякакви граници на нормалната човещина. Отвратително е да ровиш в болката на хората и да ги обвиняваш в несъществуващи грехове. Безплодието е болест. А болните не се нуждаят от анатема, а от лечение“.