enbg

Африканците с най-високи оценки от задачата „На къра”

10.5.2010 | коментара

10 май 2010 г.

Задачата „На къра” се оказа не само най-тежка за финалистите от „Добре дошъл в България”, но и най-продължителна – трето поредно предаване на „Шоуто на Слави” беше посветено на селскостопанския труд, който положиха десетимата чужденци. Четирима финалисти показаха как са се справили със своята задача този понеделник.

Първата, която показа уменията си „На къра”, беше македонката Дияна Миликевик, която имаше задача със съдържателно заглавие – „Кът-кът-кът-кът-кът”. В нея тя трябваше да нарони царевица, да нахрани кокошките и да събере яйцата. Дияна призна, че не е работила много с ръцете и допусна фаталната грешка да обърка яйцата с картофи. Освен това македонката трудно се разбираше с българските кокошки, замерваше ги с храна и дори ги нарече „идиотки”, но засега няма никаква официална позиция на българската дипломация за тази обида…
В сладки спомени за младежки бригади се впусна журито след като видя битката на Дияна с кокошките – Маестрото си спомни за бригада в село Бъркач, където заедно с Годжи имали ежедневни срещи с агресивен петел. Христиан Ночев се сети как преди време на друга бригада вадил лук всяка вечер, а за вечеря им поднасяли лучена яхния. Дияна беше оценена от комисията с 5,20.

На къра мексиканецът Хорацио Гонзалес трябваше да сади цветя, да аранжира цветна градина с камъни и да вароса асмите пред къщата. След като засади цветна градина от теменужки, запозна се с „животното червей”, Хорацио завърши злополучно с бране на коприва, за което беше подведен от Отец Нафърфорий с невинното „откъсни си това цветенце”. Все пак мексиканецът отново показа, че се учи бързо, дори предложи на Слави да се грижи за цветята в студиото.
Журито го определи като сърцат, старателен и го похвали за това, че изпълнява всички задачи с радост и с любов. Евгени Димитров заключи, че Хорацио е открил най-важното за саденето на цветята – че мастиката върви с айран. Оценката на мексиканеца беше 5,60.

След изпълнението на стихотворението „На нивата” от Яворов, тунизиецът Уалид Бен Мустафа трябваше наистина да излезе на нивата и да оре с кон и рало. Уалид успя да спечели доверието на коня Гошко и общуваше с него на арабски, но въпреки това възкликна: „Ако беше с камила, щеше да е по-лесно”.
Коментарите за представянето на Уалид гравитираха около доброто му отношение към животните и факта, че орането е най-трудната селскостопанска дейност. Журито обяви Уалид за родéн орач и му постави пълна шестица.

Aмериканката Линдзи Солтцгивър беше последната, която излезе „На къра”. Линдзи имаше за задача да плеви и окопава малини, с която се справи безпогрешно, докато пееше кавър на популярна българска песен – „Брала мома малини”. Американката работи неуморно, а по време на почивката изпи заедно с Гацо Бацов по една ракия. Коментарът на Гацо за Линдзи беше, че „копае като попово прасе” и даже й беше отправено предложение да стане снаха в Бацова махала.
Журито похвали настроението, с което Линдзи е работила и я похвали, че се е уплашила повече от ракията, отколкото от работата. Оценката на Линдзи беше висока – 5,80.

Така след изпълнението на задачата „На къра” участниците получиха следните оценки:

Уалид Бен Мустафа – 6,00
Айсату Диало – 6,00
Линдзи Солтцгивър – 5,80
Гюнтер Хемпел – 5,80
Елена Рубеж – 5,60
Анджела Родел – 5,60
Хорацио Гонзалес – 5,60
Ервин Линдбихлер – 5,60
Дияна Миликевик – 5,20
Андрю Ричардс – 5,00

Генералното класиране след шестия кръг е както следва:

1. Анджела Родел – 5,73
2. Линдзи Солтцгивър – 5,70
2. Хорацио Гонзалес – 5,70
2. Ервин Линдбихлер – 5,70
5. Андрю Ричардс – 5,57
5. Елена Рубеж – 5,57
7. Айсату Диало – 5,53
8. Гюнтер Хемпел – 5,50
9. Дияна Миликевик – 5,47
10. Уалид Бен Мустафа – 5,33

В новата си задача, наречена “Диалекти”, тази седмица чужденците ще се запознаят с най-характерните български гóвори. Финалистите ще трябва да представят в студиото следните най-популярни диалекти: шопски, македонски, родопски, северозападен диалект, както и един много характерен говор – “трънски”. Ето как са разпределени тези диалекти между участниците:

Айсату Диало – шопски
Ервин Линдбихлер – северозападен
Дияна Миликевик – трънски
Уалид Бен Мустафа – македонски
Анджела Родел – родопски
Хорацио Гонсалес – шопски
Линдзи Солтцгивър – северозападен
Андрю Ричардс – трънски
Гюнтер Хемпел – македонски
Елена Рубеж – родопски

Чужденците са напълно свободни да изберат какъв ще бъде конкретния атракцион, който ще представят в четвъртък и петък.