enbg

Ася Стоянова, Александър Стоянов и Милен Шопов, 24 юли 2013 г.

24.7.2013 | коментара

Трима от протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски бяха гости в „Шоуто на Слави“, за да споделят мнението си и да разкажат своите впечатления от последните събития на протестите пред Министерски съвет и Народното събрание. Това бяха Милен Шопов (адвокат) и семейство Ася Стоянова (адвокат) и Александър Стоянов (инженер).

Гостите разказаха, че протестират още от първия ден – след скандалното назначение на Делян Пеевски. Те, както и останалите протестиращи, се почувствали засегнати и с унизено достойнство от изненадващата постъпка на управляващите и не се поколебали дали да излязат на улицата и да изразят недоволството си. Тримата споделиха, че нямат политически пристрастия и единственото, което ги обединява е омерзението.

Ето как Ася Стоянова обясни активността на гражданите през последните 41 дни: „Става въпрос за едно натрупване и едно узряване, ние сме млади хора. Ние 90-те години не сме знаели какво се случва. Може би сме виновни, че не сме се вдигнали по времето на ГЕРБ, защото много неща от тяхното управление също не одобряваме. Но това не значи, че управляващите в момента могат по този начин да се извиняват за собствените си грешки.“ Стоянова изрази съмнения относно подписката в подкрепа на правителството: „Ако те наистина могат да съберат 200 хиляди подписа, защо не могат да съберат – в столицата – повече от стотина пенсионера пред НДК?“, попита тя.

Адвокат Милен Шопов уточни, че целта му и на хората около него не е да влизат в политиката. Ето какво разказа той за вечерта на сблъсъците с полицията, в която силите на реда направиха опит да изведат депутатите от парламента с помощта на автобус и да направят място на превозното средство чрез сила: „Хората носеха запалени свещи като за възпоменание, защото това беше 40-ия ден на протеста. Чуха се викове, разбрах, че нещо се случва вътре. Качих се по стълбите на един малък вход, встрани от главния на храма и видях нещо, което не можех да повярвам, че се случва. Имаше рота полицаи, зад тях камионетка с надпис „жандармерия“, голям бял автобус за около 50 души и отзад още една камионетка на жандармерията. Полицията отмести загражданията и стартира срещу хората – с щитове, с блъскане… Още поглеждайки тази конфигурация и хората от другата страна, на мен ми беше ясно, че физически такова излизане не може да се случи оттам.“ Според Шопов тази обречена на неуспех и грозни сцени идея не може да бъде дело на полицейските началници, които са на място. По-късно разбрал, че идеята е одобрена от вътрешния министър.

Александър Стоянов продължи темата, като сподели информация, достигнала до него от полицаите на площада – за това чия е идеята на въпросното извеждане на депутатите: „Всъщност това не е било решение на Цветлин Йовчев, а самите депутати са изискали те да излязат по този начин. В най-голямото множество от хора, което се е събрало на един от изходите на парламента.“ Според него не е било трудно депутатите да бъдат изкарани от парламента по някакъв по-адекватен начин. Стоянов смята, че случилото се е направено нарочно, с цел провокация. Той разказа още, че след първите сблъсъци е видял полицаи, които са сваляли своите шлемове и са плачели.

Стоянов завърши с думите, че протестът не е карнавал, както го възприемат управляващите, а сериозно искане за оставка на правителството. Съпругата му Ася допълни, че не би упрекнала хората, които на 40-ия ден от протеста са си изтървали нервите, но не би упрекнала и полицията, която е принудена да защитава престъпници. „Аз не виждам причина някой при очевидно загубено политическо доверие да стиска властта в мъртва хватка“, заяви на финала Милен Шопов.

Цялото предаване от 24 юли 2013 г.