enbg

Асен Йорданов, 9 февруари 2016 г.

9.2.2016 | коментара

Един от собствениците на сайта „Биволъ“ – Асен Йорданов гостува в „Шоуто на Слави“ по повод на експертизите на аудио записите по случая „Яневагейт“. В предаването стана ясно, че „Биволъ“ разполага с независими експертизи на три чуждестранни лаборатории, които категорично посочват, че записите на разговори между висшите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова не са манипулирани.

В началото на разговора водещият Слави Трифонов и Асен Йорданов припомниха, че Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа проверка по „Яневагейт“, защото, според проведена експертиза, записите били манипулирани. От думите на Асен Йорданов се разбра, че не е ясно кой е извършил и кой се подписал под експертизата, на която се позовава ВСС.
Асен Йорданов заяви, че главният прокурор и някои от членовете на ВСС въобще не трябва да коментират и да взимат отношение по случая „Яневагейт“, тъй като са в конфликт на интереси. „Те са пряко замесени като хора, които са извършили нарушение, първо на етичните правила на съдебната власт, а може да се твърди, че са извършили и действия, които могат да се тълкуват като престъпление от общ характер според Наказателния кодекс“, заяви Асен Йорданов. Той е убеден, че трябва да се извърши обективна и независима проверка върху съдържанието на тези записи и отбеляза, че такава препоръка има и в доклада на Европейската комисия.

Асен Йорданов разказа, че „Биволъ“ е предоставил аудио файловете по „Яневагейт“, с които разполага, на една от най-авторитетните лаборатории за криминалистични анализи на аудио записи – „Акустик“ в Ирландия. Разследващият журналист заяви, че услугите на лабораторията са ползвали службите за сигурност на най-големите страни в света. След извършената експертиза от „Акустик“, лабораторията е предоставила на „Биволъ“ официален експертен доклад в 17 страници, в който се твърди следното: „Анализите на последователността и едновременността на звуковите действия и събития и фоновата акустика не разкриха никакви белези на редактиране или манипулация“. Гостът на Слави заяви, че впоследствие експертизата на „Акустик“ е била потвърдена и от още две лаборатории – в САЩ и Германия.
„Тези записи са истински“, заключи Йорданов. А после добави и нов щрих като заяви, че „има следи, че въпросните записи е възможно да са били извършени със СРС“.

Асен Йорданов отбеляза, че разговорите между Янева и Ченалова са били проведени, когато Владимира Янева все още е била председател на най-големия съд в България – Софийски градски съд (СГС). Тогава, по думите му, тя е разполагала с огромна власт – подписвала е хиляди СРС-та, включително за подслушване на чужди посолства и впоследствие е разполагала със сериозна класифицирана информация.

Според журналиста нерегламентираните връзки между изпълнителната и съдебната власт, нерегламентираните договорки между главния прокурор и председателя на СГС разкриват, че съдебната система е тотално прогнила и проядена от корупция.
В края на разговора Асен Йорданов сподели и нонсенса в случая „Яневагейт“ – хората, които са замесени в скандала, трябва сами да се отстранят и сами да се вкарат в затвора.

Цялото предаване от 9 февруари 2016 г.