enbg

Асен Йорданов, 5 февруари 2013 г.

5.2.2013 | коментара

Журналистът Асен Йорданов гостува в „Шоуто на Слави“ по повод публикуваните от неговия сайт „Биволъ“ документи за добилото популярност дело „Буда“. Според документите, Бойко Борисов е бил вербуван през 1996 г. като информатор с кодово име „агент Буда“, а през 1997 г. настоящият премиер на България е бил разработван като представител на силова групировка за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност.

Водещият Слави Трифонов постави въпроса за автентичността на документите. Асен Йорданов заяви, че автентичността е била гарантирана, както от вътрешния министър Цветан Цветанов, така и от директора на ГДБОП Станимир Флоров, който е показал папката, от която е станало ясно кога е заведен на отчет агент Буда и кога е изваден от отчет. Офицерът Младен Георгиев, който е дал предложението за вербовка на Бойко Борисов, също е потвърдил автентичността на документите, обясни Асен Йорданов.

Собственикът на „Биволъ“ отговори и на обвинението, отправено от премиера Борисов, че е атакуван със секретните документи, заради отказа на правителството да строи АЕЦ – Белене, заради позицията на управляващите по проекта „Набуко“, както и заради предстоящите избори. Журналистът категорично отхвърли обвиненията, че обслужва подобни интереси: „Единствено надделяващ е общественият интерес. Правото на обществото да знае истината. Други интереси никога не съм обслужвал.“ Относно конкретното обвинение, че документите са публикувани „като реванш за АЕЦ Белене“ (по думи и на Едвин Сугарев), Асен Йорданов каза: „Когато официалната правителствена позиция беше „за“ АЕЦ – Белене, единствената медия, която казваше истината за АЕЦ – Белене, беше „Биволъ“. Точно преди референдума, „Биволъ“ публикува един материал с всичките си публикации, които сме правили за АЕЦ – Белене, за цялата корупционна сделка, която касае АЕЦ – Белене.“ Асен Йорданов припомни също, че „Биволъ“ е публикувал и документ от архива на събранията на масоните, според който „братът, който отговаря за енергетиката в масонските среди, е Румен Овчаров.“

Журналистът обясни пред Слави Трифонов и защо са публикували документите за „Буда“ чак сега. Асен Йорданов каза, че е разполагал с документите още по времето на скандала „Дюнигейт“, който по думите му, също е тръгнал от неговия сайт. „Трябваше да изръшкаме този проблем, да покажем на обществото какво става с тези земи, какво се случва с тях, и поради тази причина забавихме показването на досието. Ако бяхме го изкарали тогава, щяхме да унищожим другата тема“, каза журналистът.

Той обясни и защо пуска документите на части: „Защото знаехме, че ще се задейства цяла пропагандна машина за маргинализиране на информацията, за подмяна на истината.“ „Искахме да провокираме премиера да каже истината“, каза Йорданов и нарече версиите на Бойко Борисов за делото „Буда“ „лъжливи“. „Той се обърка и изпадна в паника“, коментира поведението на премиера Асен Йорданов. С фактите, че Иван Костов не е бил министър-председател през 1997 година, а Симеон Сакскобургготски се появява на политическата сцена чак през 2000 г., Асен Йорданов обори едната версия на Борисов, който пред медиите заявява: „Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че, не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов“. Относно другата версия на Бойко Борисов, че делото „Буда“ се отнася за взривения джип на Цветелина Бориславова, журналистът коментира: „Взривяването на джипа на Цветелина Бориславова е месец и нещо по-късно. Излиза, че ЦСБОП (Централна служба за борба с организираната престъпност) са знаели един месец по-рано, че ще взривят джипа на Цветелина и превантивно са образували дело „Буда“. „Мотивът на Младен Георгиев да образува оперативно наблюдение спрямо обекта Бойко Борисов е ясно и точно формулиран – там пише, че се образува като към човек, който принадлежи към силовите групировки, с цел – предотвратяване на евентуални престъпления от членове на силови групировки“, каза още Асен Йорданов. Той не приема за сериозно и изказването на Младен Георгиев, че делото „Буда“ наистина е било образувано, заради Тодор Живков, тъй като ЦСБОП имали ангажимент да пазят живота и здравето на Тодор Живков. „Службите на България след `89-а година имат за задача да пазят живота и здравето на Тодор Живков, диктаторът преди `89-а, чийто режим беше заклеймен, а той беше даден под съд“, недоумява журналистът.
Асен Йорданов отбеляза и, че се прикрива факта, че Младен Георгиев е бил взет на работа в ИПОН на Бойко Борисов, след като е бил отстранен от системата на МВР за „връзки с организираната престъпност и за изнасяне на информация“. „Той е бил върнат на работа в системата на МВР, когато Бойко Борисов е главен секретар. А когато Бойко Борисов става министър-председател, Младен Георгиев се издига до длъжността главен секретар на ДАНС. Съдбите им са много тясно преплетени“, каза гостът на Слави.

Човекът на „Уикилийкс“ в България не пропусна до коментира и думите на Бойко Борисов, отправени към журналистите: „Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви.“ „Ние вече информирахме за това му изявление „Репортери без граници“. Това е невероятно арогантно изявление от един министър-председател към българските журналисти, то звучи като заплаха. (…) За да се образува оперативно наблюдение, трябва да има много точни и ясни мотиви, не може на всеки да се образува дело. (…) Едно демократично общество би се взривило от едно такова изказване. (…) Аз затова направих сайта Биволъ, защото медиите в България са в абсолютна зависимост и са на тотална сиджимка (каишка) – политическа и икономическа, от властта. Аз съм на практика от 2008-а безработен, затова се принудих да направя сайт Биволъ, в който да мога да работя и да си върша работата.“ – каза Асен Йорданов.

Какво още каза журналистът и защо смята, че работата на „Биволъ“ е в потвърждение на докладите на американските посланици в България, вижте във видеото.

Цялото предаване от 5 февруари 2013 г.