enbg

Асен Йорданов, 27 октомври 2015 г.

27.10.2015 | коментара

Един от създателите на сайта „Биволъ“ Асен Йорданов беше гост в „Шоуто на Слави“. Той коментира документа на разследващите органи от Лихтенщайн, които са започнали проверка за пране на пари срещу трима високопоставени български политици. На въпросния документ имената на политиците са скрити, но в интернет се появи информация, че под задрасканото са имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски. Друга информация, която се появи в интернет пространството е, че това е атака от създателите на сайта „Биволъ“, който е българският еквивалент на Уикилийкс.

„Моят сайт се занимава с неща, с които никой не смее да се занимава в България“, заяви Йорданов пред Слави. На въпрос дали от „Бивол“ са пуснали въпросния сигнал до разследващите органи от Лихтенщайн, журналистът отговори: „Това, което излезе в интернет, не е излязло от нас. Ние извършваме разследване за нещо, което интересува цялото ни общество. Това е наше мащабно разследване, което засяга – къде и по какъв начин бяха източени парите на Корпоративна търговска банка.“ Йорданов изрази учудването си защо никой от медиите не разследва къде са потънали 5-те милиарда лева от КТБ, които сега трябва да бъдат възстановени от българския данъкоплатец. „Осъществена ли е корупция чрез тези пари – висша политическа корупция?“ – попита Асен Йорданов. Той се изказа скептично по въпроса дали ДАНС работи по разследване за изчезването на тези пари.

Излезлият документ от Лихтенщайн бил изненадващ за Йорданов, защото той и сайтът му не са пускали подобна информация. „Биволъ“ разследва „големите теми“ за парите на КТБ, сред които е „задкулисната приватизация на Булгартабак“. Той цитира разработка на турските специални служби, според която Булгартабак е и „най-големият контрабандист на цигари в района на близкия и средния изток“. Гостът обясни, че на „Биволъ“ се налага да върши журналистическата си работа чрез чужди източници, тъй като никоя от институциите в България не му съдейства. Това ги отвело именно до Лихтенщайн, както и до Великобритания, Австрия и Швейцария. В резултат на това разследващите органи на Лихтенщайн образували производство, което се движи в момента.

Асен Йорданов заяви, че имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски са се появили впоследствие, именно в медиите, контролирани от Пеевски. „Получава се – гузен негонен бяга“, заключи Слави. Йорданов отбеляза още един любопитен факт – от Прокуратурата в Лихтенщайн са поставили задължително условие да уведомят за извършваната проверка Българската Прокуратура. „Аз знаех какво ще стане в момента, в който уведомят Българската Прокуратура, бяхме наясно че срещу нас ще започне безпрецедентна в историята на българската журналистика медийна екзекуция“, заяви Йорданов. По думите му след това информацията изтекла към определен кръг медии:“Тя няма от къде другаде да изтече тази информация, освен от Българската Прокуратура, защото не е изтекла от Лихтенщайнската Прокуратура…, няма друго обяснение“. Според госта единственият друг вариант за изтичане на тази информация е чрез подслушване.

Асен Йорданов разкри, че схемата с приватизацията на Булгартабак е станала с пари от КТБ и с участието на публични личности. Той уточни, че разследването на „Биволъ“ още не е стигнало до край. Сайтът му има доказателства, но те трябва да излязат по официален ред.

Цялото предаване от 27 октомври 2015 г.