enbg

Асен Йорданов, 27 ноември 2017 г.

27.11.2017 | коментара

Гост в предаването тази вечер беше разследващият журналист от сайта „Биволъ“ – Асен Йорданов.

Пред водещия Иво Сиромахов журналистът представи шокиращо разследване на „Биволъ“, което засяга „брутална схема на срастване на организирана престъпност с хора, свързани с властта“. В центъра на разследването попада организирана престъпна група от Враца, която оперира на международно ниво и която се занимава с трафик на наркотици, „мокри поръчки“, измами, рекет. В разследването си „Биволъ“ разкриват и как тази криминална структура разполага с полицейски и властови чадър.

Асен Йорданов сподели, че разследването на техния екип е започнало след като са получили сигнал, че в Цюрих е заловена пенсионерка от Враца (б.а. 67-годишната Цветанка) с кокаин за 1 милион лева.
„Това нещо в България се покри, почти никой не го знае, но ние тръгнахме да го разследваме – как така българска пенсионерка, която пристига от Бразилия, от Сао Пауло, ще носи кокаин за 1 милион лева?! Жената работи като чистачка в Гърция, т.е. няма почти никакви средства, а изведнъж се оказва с кокаин за 1 милион лева“, започна с хронологията на събитията Асен Йорданов.

В хода на разследването от „Биволъ“ се добират до протоколите от швейцарското разследване, според които възрастната жена е използвана като „муле“ в специално организиран трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа. Йорданов разказа, че в момента Цветанка се намира в следствен арест край Цюрих, където тя е направила пълни самопризнания. Пред швейцарските органи Цветанка е споделила, че е била въвлечена в престъпната схема, след като е станала жертва на класическа имотна измама. „Трябвали са й 5 000 лева да си плати текущи разходи, попада на лихвари във Враца, които я карат да ипотекира жилището си срещу тези 5 000 лева, след което тя започва да си изплаща вноските, но те й казват, че тя изплаща вноските на единия от тях, другият казва, че не признава тези вноски“, разказа Асен Йорданов. Журналистът допълни, че фактически лихварите са я накарали да подпише документи за покупко-продажба на единственото й жилище, в което живеела с единствения си близък – своя внук. След като жилището й е било отнето, Цветанка е изпратила жалба до прокуратурата във Враца с обяснения как е станала жертва на измамата, но оттам не последвала никаква реакция. Впоследствие срещу нея е започнал натиск, като й е било казано, че има шанс да откупи жилището си, „като отиде до Бразилия и пренесе едно нещо до София“.

„Цветанка отива в Сао Пауло, купуват й специални билети, дават й координати къде да отиде, с кого да се срещне, какво да вземе и как да го донесе до София“, продължи с хронологията Асен Йорданов. Планираният полет на жената е бил Сао Пауло – Цюрих – Атина – София, но на летището в Цюрих тя е заловена с кокаина, за което „гърми“ и швейцарската преса.

Така „Биволъ“ започва работа по случая и достига до организирана престъпна група от Враца, която според разследването в Швейцария, се занимава с трафик на наркотици. Междувременно с разследващите журналисти се свързва човек, който се представя за инсайдер – вътрешен човек, който е свързан с престъпната група. Пред „Биволъ“ инсайдерът разказва, че групата се занимава с трафик на наркотици, с мокри поръчки, включително поръчки за убийство, с трафик на крадени коли, с крупни измами. Според разкритията на информатора групата имала човек във Великобритания, който е специализиран в правенето на фалшиви документи, както и човек, който е издирван в България, но живее в Италия с фалшива самоличност и осигурява трафика на крадените коли. Асен Йорданов заяви, че освен това престъпната структура осигурява трафик на крадени коли от Русия, които пристигат по Дунава и в които се пренася хероин. Имала и депо в Пирот, Сърбия, където се дистрибутирали откраднатите коли.

На въпроса на Иво Сиромахов дали вътрешният човек не се страхува за живота си, Асен Йорданов отговори така: „Страх го е. И казва: „Аз идвам, защото съм вътре в престъпната схема, върху мен тежат много престъпления, искам да се предам, искам да стана защитен свидетел. Аз съм човекът, върху името, на когото тежат огромни престъпления“ – и разказва за тях – регистрирал е една от фирмите-бушони, чрез които стават големите измами, чрез които се ограбват десетки юридически и физически лица“.
Асен Йорданов заяви, че вътрешният човек е разкрил конкретни факти и обстоятелства за връзки на групировката с полицейски служители, които осигуряват чадъра над нея. В предаването беше излъчена и скрита камера от врачанско заведение. „Биволъ“ обясняват и какво се вижда на кадрите – в единия сегмент се вижда как двамата братя, на които е станала жертва Цветанка – Манчо и Анри Ковачеви, демонстрират близки отношения с двама полицаи – Цветан Благоев, наскоро освободен от длъжност, и Цветан Гоцов – полицай от АЕЦ „Козлодуй“, с достъп до класифицирана информация. В друг момент от видеото двамата полицаи показват топли отношения и с хората, представени като част от групировката – Ники „Циганина“, Галин Захариев и Първан „Бункера“.

„Явно групата живее с презумпцията за безнаказаност, защото след като беше излъчено първото интервю на внука на Цветанка в „Биволъ“, още на другия ден момчето беше пребито жестоко, поръчково, и му беше счупена ръката. В момента той е в чужбина. В България не получи абсолютно никаква защита, МВР и прокуратурата по никакъв начин не се сезираха, за да обезвредят въпросната група“, разказа още един шокиращ сюжет от криминалната история Асен Йорданов.

В предаването разследващият журналист отбеляза, че инсайдерът е изпратил информацията за престъпната група, както на Специализираната прокуратура, така и на ГДБОП. Йорданов разказа, че информаторът дори е отишъл до ГДБОП, признал е участието си в престъпната група, поискал е да го арестуват и да го направят защитен свидетел, но оттам са му казали да си ходи. „И го пускат и го оставят в устата на вълците“, коментира Асен Йорданов. Журналистът каза и нещо още по-смущаващо: „Тази група живее с усещането, че е над закона. Аз имам оперативна информация, ако бъда потърсен от съответните институции, за връзки на въпросната група с депутати, за връзки с хора във високите етажи на властта, включително и държавната власт“.

Асен Йорданов смята, че ДАНС и прокуратурата трябва да се заемат със случая, но преди това настоява да бъде обезвредена групата, защото
по думите на информатора се подготвяло убийството на доктор Езекиев – издател на врачанската медия Зов Нюз. Заплахата за живота на Езекиев е била заради публикувани разследвания за криминалната група. „От главната редакторка на Зов Нюз знам, че са оставили цветя пред вратата на доктор Езекиев, за да знае, че скоро ще гушне букета. Тя е заплашвана също, лично, с нецензурни думи“, каза Асен Йорданов.

В края на разговора журналистът изрази възмущението си от мълчанието по случая в България. Той заяви, че преди 2 дни световната организация „Репортери без граници“, сезирана от разследванията на „Биволъ“, официално е призовала българските власти да реагират по случая и да си влязат в правомощията. „Някой нещо чу ли в България за тази реакция на тази световна организация? Никой, защото директивата е да има цензура“, завърши Асен Йорданов.

Цялото предаване от 27 ноември 2017 г.