enbg

Асен Йорданов: Свободен съм, защото съм готов да понеса всичко

7.11.2012 | коментара

Журналистът Асен Йорданов, популярен със сайта „Биволъ“, правещ множество скандални разкрития и разследвания, беше гост в „Шоуто на Слави“ на 7 ноември 2012 г. Йорданов е носител на една от най-престижните журналистически награди – „За свободата и бъдещето на пресата“, която може да се сравни с наградата Пулицър в Съединените щати.

Ето какво разказа гостът за награждаването му с авторитетната награда преди 2 години: „Номинациите са от международна комисия, аз до последния момент не знаех, това се пази в пълна тайна. Бях поканен официално в Лайпциг на първия медиен конгрес в Европа през 2010 година и до последния момент не беше ясно кой ще бъде лауреатът на наградата. Заедно с мен беше награден и един човек, който е легенда днес в целия свят – Курт Вестергард.“ Други носители на тази награда са Анна Политковская, убита в Москва преди 6 години, Сеймур Хърш и Роберто Савиано.

Сайтът „Биволъ” става единственият български сайт, с който Уикилийкс и Джулиан Асанж сключват договор, за да бъде техен представител. Споразумението е подписано на среща с Асанж в Лондон, до която се стигнало след дълго проучване, подробна комуникация и предварителни срещи. „Асанж е най-труднодостъпният човек в света в момента. Тогава също беше такъв. По-лесно е да стигнеш до Барак Обама, отколкото до Джулиан Асанж“ – обясни Йорданов.

Асен Йорданов цитира актуално интервю на Ейвис Боулън, която беше посланик на САЩ в България от 1996 до 1999 година. Според Болън в България няма напредък през последните 13 години в борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Индикациите за това, че обществото ни се управлява с режим, близък до диктаторските, идват и от други международни организации, споменати от госта: „В България развитието на демокрацията и процесите със свободата на медиите са пагубни. България се срива. Това го казва „Freedom House” (американска неправителствена организация, изследваща състоянието на политическите и гражданските свободи), това го казват „Репортери без граници“, която е световно утвърдената организация, която се бори за свободата на словото.“

Според Йорданов едно общество, което е зависимо от организираната престъпност, не може да се каже, че е демократично. И поради тази причина е трудно да бъдеш журналист в България, ако работиш по съвест: „През 2007 година близо до дома ми ме нападнаха няколко лица, въоръжени с метални тръби и нож. Аз успях да реагирам и да се защитя, поради което може би в момента имам възможност да стоя пред теб. Може би щях да бъда в инвалидна количка.“

Въпреки нападението Йорданов заяви, че е ампутирал чувството на страх: „Ако се говори, трябва да се говори открито, да се казва истината. Инвестирам в съвестта си и в това да изпълня дълга, завета, с който са ме натоварили моите предци. Справедливостта и свободата са пряко свързани понятия – тоест, ако искаш да бъдеш свободен, трябва да си готов да понасяш справедливостта на морала. Аз съм свободен, защото съм готов да понеса всичко. Именно в това е и силата на „Биволъ“ – че е независим, не прави компромиси и не се поддава на натиск.“ – завърши гостът. В края на гостуването си той подари на Слави своята книга „Да съм докрай свободен“.