enbg

Арман Бабикян за връщането на партийните субсидии и индулгенциите на КПКОНПИ

26.6.2019 | коментара

Темата с партийните субсидии водещият Иво Сиромахов коментира със специалиста по политически маркетинг Арман Бабикян.

Относно изявлението на БСП, че нямат пари и не могат да върнат надвзетите субсидии гостът заяви: „Нормално е, те не са планирали да връщат пари. Трябва да спазят закона, но не е толкова проста работа. Предният закон нали го бяха объркали? Изведнъж се оказа, че законът им е крив. Нещо му оправиха, за да не е виновен финансовият министър. Сега трябва да се връщат пари.“

Според Бабикян най-лесно могат да извадят пари тези, които са на власт. „Законът важи за всички. Ако обаче една партия реши да обжалва, защото законът има ретроактивно действие – назад във времето – ами той ще падне. И тогава всички ще се изненадаме и ще има коментари“, каза политическият маркетолог. Той изрази мнение, че е много сложно да се върнат парите, особено като се има предвид, че някои формации, като Реформаторския блок, вече не съществуват. „А, ако нямаш пари да върнеш, какво ще правим – ще приемем закон за фалита на партиите?!“ – запита гостът и постави още един въпрос – дали партия, която дължи пари, ще може да се яви на местните избори наесен.

По отношение на тезата, че ако субсидията е 1 лев на глас, партиите ще трябва да вземат пари от фирмите, Бабикян заяви: „То се вижда, че страната ни не върви, според приетите закони, а върви според силите на власт. Затова казвам – всички ще даряват на ГЕРБ с охота. То ще има опашка, ще видите. Толкова любов ще се излее…“

На въпроса какво работи КПКОНПИ, Арман Бабикян отговори: „Там се плащат индулгенции. Там казват дали си виновен или невинен. През нея те удрят или те помилват.“ Гостът изрази мнение, че не може да се създават структури, които да заместват липсващо правораздаване в страната.

Иво Сиромахов попита своя събеседник защо наричаме държавата демократична, след като не работят основните три принципа на демокрацията: разделение на властите, хората сами да избират представителите си във властта и върховенство на закона. „Именно затова, през партиите трябва да продължи тази битка, защото това е законният начин. Ако не става през тях, в насипно състояние гражданите трябва да си върнат демокрацията в държавата. Ако трябва, на улицата. Българинът е излизал на улицата и ако трябва, ще излезе пак. Държавата е направена, за да обслужва гражданина, е не гражданинът да обслужва държавата. Тези хора се объркаха много. Държавата първо трябва да е демократична, за да има ляв и десен коловоз, но първо трябва да има коловоз, а ние се реем из полето и който ни хване“.

По повод позицията на ЦИК, че машините, използвани при гласуване, не са добър вариант и вероятността скоро НС да отмени изцяло машинното гласуване, Арман Бабикян заяви: „Ние сме на път да се върнем към каменната ера, само защото на някакви хора нещо не им харесва. Не искат да дадат дори теоретичен шанс да се промени сегашната вертикална диктаторска система на управление, в която хората биват ограбвани“.

Цялото предаване от 26 юни 2019 г.