enbg

Аренца Тиглен: Светът има проблеми със своите лидери

23.1.2017 | коментара

Иван Кулеков излъчи интервю с Аренца Тиглен, граждански активист от САЩ, с когото се е срещал на Световния форум за пряка демокрация в Сан Себастиан.
Видеото бе излъчено при прякото включване от Вашингтон на Иван Кулеков, в което той говори за избора на Тръмп за президент на САЩ. В своето експозе Кулеков прави алюзия с встъпването в длъжност на новия български президент.

Думите на Аренца Тиглен: „В момента светът, не само в САЩ, има проблеми със своите лидери. Тези хора вземат лоши решения
Това, което трябва да разберете, е, че тези проблеми не са вечни. Като решавате проблемите, които са пред вас, вие добивате силата, да променяте нещата във ваша полза. Помнете, че бъдещето е във вашите ръце. Да, имаме лоши лидери, имаме корупция, ежедневно се крадат пари от управляващите. Но не е ли добре да знаете, че вие разполагате със система, наречена пряка демокрация, която ви дава възможност да предотвратите подобни неща да се случват в бъдеще. В миналото лидерите винаги са взимали своите решения, без да се допитват до хората, в която и да било страна. Чрез подписките и референдумите, вие можете да промените начина, по който те управляват, вие можете да промените начина, по който те гледат на вас.
Ако искате нещата да се честни и справедливи, вие можете да промените бъдещето си като стартирате подписки и инициирате референдуми. И никога повече няма да се от страната на губещите. Запомнете – вие можете да предначертаете своето бъдеще, като използвате инструментите на пряката демокрация. Всичко, от което имате нужда, е другите да ви последват и до подпишат вашата подписка. Когато съберете достатъчно подписи, инициативата стартира и нещата могат да бъдат променени. Имайте предвид, че в много страни решенията по подписките се вземат от парламентите, за разлика от САЩ, където инициативите имат задължителен характер. Вашата система няма задължителен характер. Ако вие промените правилата, по които хората вземат решения с инициативи и референдуми, вие можете да контролирате собственото си бъдеще, защото законодателите няма да имат последната дума. Добре е да знаете, че има такава система. Нашата в САЩ е такава. И вие можете да я имате. Изискайте от законодателите си да направят всички подписки и референдуми задължителни, така че те да имат същата законова тежест като тази на законодателя и никой няма да решава вашето бъдеще.
Повярвайте, аз съм американец и съм заобиколен от законодатели, които невинаги вземат най-добрите решения. Но мога да ви гарантирам, че една подписка или референдум могат да променят живота ви завинаги и за доброто на хората в България.“