enbg

Андрей Райчев, 28 септември 2016 г.

28.9.2016 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше социологът Андрей Райчев, който коментира смяната на кандидата на България за генерален секретар на ООН. Припомняме, че по-рано днес правителството на Бойко Борисов оттегли подкрепата си за Ирина Бокова и номинира еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Според Андрей Райчев историята с българския кандидат за генерален секретар на ООН е съставена от три глави – „Лицемерие и коварство“, „Глупост“ и „Унижение“. По думите на социолога, от една година съюз между Сорос и Европейската народна партия провежда и в България, и по света платена кампания против кандидата Ирина Бокова. Кампания, която според Райчев, завършила с думите на Меркел при Путин: „Дай да махаме тази“ (б.а. Бокова). Тези събития гостът на Слави включи към първата глава на историята – „Лицемерие и коварство“. В същата тази глава, според Андрей Райчев, попада и лицемерното поведение на Кристалина Георгиева, която в тази една година постоянно отричала, че ще бъде номинирана за генерален секретар на ООН. „Днеска изскочи от храстите, все едно днеска й предлагат, и вече има готова програма. (…) Изключително нахално и безочливо същество“, заяви по адрес на Кристалина Георгиева Андрей Райчев. Той е убеден, че настоящият еврокомисар не може да спечели състезанието за ООН и че „целта на цялото занятие е махането на Бокова“.

Според тълкуванията на социолога във втората глава „Глупост“ попада частта със смяната на кандидата на България за генерален секретар на ООН. „Много глупав ход от Бойко Борисов, който ще му струва страшно много. Той нищо не печели от това, той само губи“, категоричен е Андрей Райчев. Социологът допълни, че министър-председателят на България просто се е огънал на натиска, на който е бил подложен. Тук Райчев припомни, че според социологическо проучване 60% от българите одобряват Ирина Бокова, а 20% са против нея, най-вече заради комунистическото й минало. Според Райчев Бокова „винаги е била реформатор в комунистическата партия, винаги е била „за“ НАТО, „за“ Европа“. Обвиненията към Бокова, че е дъщеря на убиец Андрей Райчев определи като „долна лъжа“ от добре платени тролове. „Тя е бивш комунист – факт. Бившият комунист Бойко Борисов, заедно с бившия комунист Росен Плевнелиев махат бившата комунистка Ирина Бокова и слагат бившата комунистка Кристалина Георгиева – това е обстановката“, прояви сарказъм Андрей Райчев.

Пред водещия Слави Трифонов социологът заяви, че в третата глава – „Унижение“, с големи букви е записано „България е пудел“, защото „който му изшътка, той се свива, когато му покажат бонбонче – застава на две лапички“.

Относно самата процедура за избор на генерален секретар на ООН, Андрей Райчев заяви, че стартира дълъг пазарлък от октомври до края на ноември между 5-те големи (б.а. Китай, Русия, Великобритания, САЩ, Франция). Социологът смята, че шансовете за победа на Ирина Бокова, която обяви, че остава в надпреварата, вече не са големи и са около 10%. Той и не вижда как Кристалина Георгиева може да бъде избрана за генерален секретар на ООН, при положение, че тя въобще не е дипломат. „Няма как аз да се явя за главен лекар, не съм лекар“, обоснова се социологът.

Цялото предаване от 28 септември 2016 г.