enbg

Андрей Райчев, 12 ноември 2018 г.

12.11.2018 | коментара

Актуален гост в предаването беше социологът Андрей Райчев по темата за протестите в страната, който коментира дали има конкретна причина за тях, или всичко това е резултат от натрупване. Според госта не е напълно ясно какво се случва, защото сме свидетели на ново явление – съставът на хората, които протестират в момента, е различен.

Социологът направи ретроспекция и анализ на протестите, на които сме били свидетели през последните 30 години в България, за да обясни, че настоящото недоволство е различно от протестите през 90-те години, както и от тези на „Умните и красивите“ и срещу сметките за тока. Защото в настоящите протести се включват хора, които са различни от предишните протестиращи.

„Изключително важно е да разберем кой не е пред нас, защото още не знаем кой е пред нас – обясни Райчев. – Пред нас не са софиянци, а това е страната. Това е страшно важно, може би решаващо важното обстоятелство. Пред нас не са бедняци, хора, които едва свързват двата края. И трето – не са организирани.“ Според социолога властта се надява тези хора да са организирани и събрани от някого, но всъщност това не е така. Профилът на протестиращите в момента, по думите на Райчев, е не на хората, които казват „не мога повече“, а на хората, които казват „не искам повече“. Гостът коментира и политическата роля на Валери Симеонов за настоящата ситуация с думите: „Той направи моста между скандалите и протеста“. Вариантите за решение на премиера Борисов, според Райчев, са няколко: да се опита да омагьоса хората с думи, да подаде оставка или да направи опит да преформатира правителството.

Според Андрей Райчев най-важният въпрос е дали тези протести ще родят политическа партия и лидери, дали от „не искам“ ще се стигне до „искам“ и дали ще се появи „несамозванецът“ – „човекът, който ще намери думите, който ще каже – „Аз!“ и ще поеме цялата отговорност.“ Райчев завърши гостуването си с репликата, че „Някой трябва да даде нова надежда на народа“.

Цялото предаване от 12 ноември 2018 г.