enbg

Анджела вдигна високо летвата с перфектно шопско хоро

9.4.2010 | коментара

9 април 2010 г.

С гвинейски кючек започна втората вечер на изпита „Танци от нашите земи” за финалистите в „Добре дошъл в България”. Всъщност кючекът си беше нашенски, но в изпълнение на Айсату Диало от Гвинея, която живее в България почти 6 години. Още в миналата задача Айсату заяви артистичните си умения с танца „Голямо дупе”.

„На тъмнокожите танците са им в кръвта”, каза Иво Сиромахов и похвали Айсату за това, че е усетила танца. Евгени Димитров определи изпълнението като сърцато, а режисьорът Христиан Ночев го коментира като страхотно. Иван Кулеков се изрази чрез културологичното определение, че когато на хубав човек му е кофти, това е блус, а когато на кофти човек му е хубаво, това е чалга. „През цялото време си мислех колко съм кофти, защото ми беше много хубаво!” – каза Кулеков и оцени Айсату с 6. Средната оценка на изпълнението й беше 5,40.

Американката Анджела Родел тропна страхотно ситно шопско хоро. Блестящото й изпълнение бе в противовес с духовитото й изказване, че е малко пишман танцьор. Перфектна бе и шопската песен, която Анджела запя.

Анджела спечели възхищението на комисията. Иво Сиромахов бе убеден, че 99% от съвременните шопи нито могат да пеят, нито да танцуват като нея. По думите му, границите нямат значение, важно е какво сърце носиш.
Филип Станев изказа предположение, че Анджела само за 2 – 3 дни може успешно да се слее с местните в шопско. Иван Кулеков каза, че ако комисията можеше да дава българско гражданство, Анджела щеше да го получи на мига. Тя получи максимална оценка 6.00 за изпълнението си.

Добруджанският зет Андрю Ричардс, който е от 3 години в България, се представи с добруджанска ръченица. Още в началото той заяви с неподправеното си уелско – българско чувство за хумор, че ако не играе добре, жена му после ще го налага.
Андрю много успешно бе уловил духа на българския танц. През цялото време си служеше с типични за народните изпълнения подвиквания, а посланието предаде накрая с думите „Ех, сладък е животът!”.

Иво Сиромахов похвали Андрю за това, че е изиграл танца с отношението, с което българите играят. Според Евгени Димитров Андрю е уловил много добре характера на добруджанската ръченица. Христиан Ночев видя малко проблеми с ритмиката. Комисията оцени ръченицата на Андрю с 5,40.

На родения в Дрезден Гюнтер Хемпел се падна да играе кючек. След три дни в подготовка Гюнтер сподели, че много се е забавлявал, но и много го боли кръстът, защото „аз съм дядо и имам трима внуци”. Гюнтер е в България от 7 години.

Евгени Димитров определи изпълнението му като естетски танц. Иван Кулеков заяви, че за две години казарма и десет години „под командването” на Слави Трифонов, не се е научил да марширува по германски толкова добре, колкото Гюнтер е танцувал този „изконен български танц”.
Гюнтер бе оценен от комисията с оценка 5,00.

В понеделник остава да видим изпълненията на Уалид Бен Мустафа и Дияна Миликевик. След това ще стане ясно кой от финалистите ще отпадне и каква ще бъде новата задача на оставащите в надпреварата.