enbg

Ангел Игнатов: Заплашват ни, за да не стачкуваме

1.12.2011 | коментара

30 ноември 2011 г.

Една седмица продължава стачката на служителите в Български държавни железници. Между ръководството на БДЖ и стачкуващите железничари все още не е постигнато споразумение. По този повод гост в „Шоуто на Слави“ гост беше представител на протестиращите – Ангел Игнатов, който работи в железниците от 16 години. „Работил съм като влаков кондуктор, като началник-влак и сега съм инструктор на превозни бригади“, обясни Ангел.

На въпроса дали смята, че е възможно БДЖ да оцелее без да има съкращения и реформи, Ангел Игнатов отговори така: „Да поясня – ние не сме против реформите, против оздравителните програми“. Той заяви, че иска служителите на железниците да участват в реформите. „Смятате ли, че вашите искания, протести и послания достигат до хората и те разбират за какво се борите?“, попита Слави. „Хората определено ни подкрепят, дори се правят подписки, инициативни комитети от самите граждани, които подкрепят нашите действия. Спирането на тези 138 влака – това е начин на живот за тях, те пътуват от селата до градовете за работа и обратно, ученици също пътуват. Спирането на тези влакове е в ущърб на населението“, отговори Ангел.

Слави се опита за изясни защо правителството първоначално е заявило, че само 15-20 влака няма да пътуват, след което влаковете станали 30, а накрая – 100. Ангел Игнатов гарантира, че в момента над 200 влака не пътуват, а 80% от работниците на БДЖ стачкуват всеки ден и не работят.

Водещият се поинтересува защо ръководството на БДЖ е внесло съдебни искове срещу стачкуващите служители и какви са основанията им. „Обявяват, че стачката ни е незаконна. Ние твърдим, че е 100% законна. Ние сме извървели целия път по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, имаме арбитражно решение, което е влязло в сила. Това по-скоро е манипулация и натиск върху работниците“, каза Ангел Игнатов. Няколко часа по-рано състав на Софийски градски съд прекрати като процесуално недопустимо делото, образувано по исковата молба на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД.

Гостът обясни, че служителите на БДЖ са заплашвани и примамвани с лъжливи обещания от ръководството. Той каза, че не го е страх да говори в национален ефир, въпреки че е бил заплашван със саморазправа и уволнение. Ангел сподели, че получава заплата от 500 лева на месец, но не иска да напусне работата си, защото я обича и иска да отстоява работното си място. Кондукторите, началник-влаковете и билетните касиери получават между 400 и 700 лева, обясни гостът.

В ПТП Пловдив, където Ангел работи, били нарочени за съкращаване 329 служители, от които 320 работници и само 9 човека от администрацията. Ангел призова за намиране на компромисно решение и от двете страни. „Ще стачкуваме, докато се появят разумни хора срещу нас да преговаряме, т.е. да постигнем някакви споразумения и взаимни компромиси. Упорито ще си търсим правата, докато постигнем нашите цели“, заключи той.