enbg

Ангелина Бонева, 16 януари 2018 г.

16.1.2018 | коментара

В предаването гостува Ангелина Бонева за ограничения достъп на онкоболните до съвременно лечение.

На 28 декември Националният съвет по цени и реимбурсиране към НЗОК излиза с решение мораториумът върху т. нар. иновативни лекарства за онкоболни пациенти, да остане в сила. Това се случва въпреки гласувания в МС и НС отказ да има мораториум.
НЗОК пък ще решава в кои три града и на кои 20 пациенти да бъде приложено определено лечение. За тези и още скандални факти разказа Ангелина Бонева от Център за защита правата в здравеопазването.

Здравната каса не иска да плаща, каза Ангелина Бонева и уточни, че НЗОК намира за тази цел всякакви механизми на политически основи.

Касата ще работи на прогнозен принцип, каза още Бонева и се възмути, че това е недопустимо, говорейки за хора, а не за Топлофикация.

Здравната каса казва, че ще заплаща само по 20 души годишно, които да се лекуват и това ще става само в три града, уточни Ангелина Бонева и изрази недоумение по какъв точно принцип ще бъдат избрани хората, градовете, болниците.

В студиото Бонева обясни, че не става въпрос за иновативни лекарства, а „те са иновативни за хората, които ни управляват“. Това са лекарства на повече от 5, повече от 10 години, по думите й. „Управляващите са подвели обществото да мисли, че нещо, което те не познават, е иновация“, допълни още тя.

Изходът от ситуацията е, че трябва да се обжалва пред Административен съд. Тъй като в решението то 28 декември е посочен тридневен срок, който е изтекъл на 31 декември, сега шанс за обжалване имат само чрез частна жалба и това ще направят от Център за защита правата в здравеопазването, чийто представител е Ангелина. Тя обаче не е голям оптимист. „Нашата съдебна система е толкова бърза, че вчера излезе решение за лимитите, от Върховен съд, за 2015 година“, каза Ангелина Бонева.

Цялото предаване от 16 януари 2018 г.