enbg

Американките начело в „Добре дошъл в България” след четвъртата задача

26.4.2010 | коментара

26 април 2010 г.

Хорацио и Линдзи разчувстваха комисията на „Добре дошъл в България” със стихотворенията, които рецитираха в третия ден от задачата „Родна реч”. Пръв се представи мексиканецът Хорацио Гонзалес. Той рецитира стихотворението на Валери Петров „Добрите писма”, за което каза, че показва точно как се чувства в момента.

„Добрите писма”

Толкова радост извика
писмото с добри новини!
Гледам клеймото на плика
и пътя му смятам във дни.

Мисля си: значи, когато
бях вчера така натъжен,
листчето, с радост богато,
е вече летяло към мен.

Значи, така ни се струва
понякога черен светът.
Хора, недейте тъгува –
добрите писма са на път!

Хорацио бе адмириран за избора си на поетично произведение, както и за представянето му. Иво Сиромахов отбеляза забележителния напредък на Хорацио, предвид, че е в Българя едва от три месеца.

Вицът, разказан от представителя на Мексико, беше една много забавна история за отношенията между българина и животните. „Просълзих се от смях на вица, а стихотворението ми въздейства”, бе коментарът на Христиан Ночев за представянето на Хорацио. Оценката му, дадена от комисията, беше 5,80.

Линдзи Солтцгивър рецитира „Хаджи Димитър” на Христо Ботев. „Много е силно това стихотворение, затова го избрах”, коментира тя. Във времето, докато го представяше, Линдзи прояви много чувство, а треперещият й глас и сълзите в очите показаха ясно, че тя преживява „Хаджи Димитър”.
„Линдзи сложи удивителна на този кръг и ми достави вълнение и удоволствие”, коментира Евгени Димитров. По думите му Линдзи е показала, че разбира всяка една дума в баладата и въпреки вълнението си, тя е успяла да продължи. Според Иво Сиромахов фактът, че Линдзи е избрала това стихотворение, говори, че вече е много близо до нас, българите. Христиан Ночев призна, че почти се е разплакал на „едно от най-красивите български стихотворения, силно като внушение, в интерпретацията на Линдзи”. Подобно бе и изказването на Иван Кулеков, който каза, почти не е чул вица, тъй като останал под въздействие на стихотворението.

Втората част от представянето на Линдзи включваше виц за посещение на депутат в с. Горно Уйно, Кюстендилско. Вицът засегна една от характерните черти на българина и беше с доста откровен край, но Линдзи го разказа с чаровна смесица от кюстендилски диалект, френско произношение и детска невинност. Най-удивителното беше, че разказвачът на вицове Слави Трифонов остана изненадан от забавната история, която вероятно ще попълни личната му съкровищница от вицове.
Иво Сиромахов каза, че вицът е много хубав и много неочакван, а и отразява действителността. Евгени сподели, че намира вица за брилянтен. По думите на Филип Станев, много рядко можем да станем свидетели как в рамките на три минути настроението ни става коренно противоположно – нещо, което Линдзи постигна и което се прави много трудно, добави той.
За представянето си във вечерта на „Родна реч” Линдзи Солтцгивър получи оценка 6,00.

Класиране в кръга „Родна реч”:

1. Линдзи Солтцгивър – 6.00
1. Гюнтер Хемпел – 6.00
1. Дияна Миликевик – 6.00
4. Ервин Линдбихлер – 5.80
4. Хорацио Гонзалес – 5.80
6. Анджела Родел – 5.60
6. Елена Рубеж – 5.60
6. Уалид Бен Мустафа – 5.60
9. Андрю Ричардс – 5.40
10. Айсату Диало – 4.80

Генерално класиране след четвъртата задача:

1. Анджела Родел – 5.85
2. Линдзи Солтцгивър – 5.75
3. Ервин Линдбихлер – 5.65
3. Хорацио Гонзалес – 5.65
5. Андрю Ричардс – 5.60
6. Айсату Диало – 5.50
6.Дияна Миликевик – 5.50
6. Елена Рубеж – 5.50
9. Гюнтер Хемпел – 5.35
10.Уалид Бен Мустафа – 5.00

Новата задача за чужденците се казва „Нощен живот” и изпълнението й ще видим в четвъртък и петък, 29 и 30 април 2010 г.