enbg

Американката Анджела държала на сватбата й да свирят зурни

8.6.2010 | коментара

8 юни 2010 г.

Като голямо предизвикателство определи участието си в „Добре дошъл в България” Анджела Родел.

Анджела е родом от северния щат Минесота. До границата с Канада се намира национален парк с много красива и чиста природа и няма билбордове като на Черно море, разказа Анджела. Щатът е известен и със своите 11 000 езера. Колкото до най-големия град в щата Минеаполис – той е много готин град, каза американката и добави, че има много хубава сцена за музика, Принс и Боб Дилън са от там, за театри е много добър и има много добър културен живот.
По отношение на хората там, Анджела коментира: „Известни сме с това, че сме доста прилични, всички се усмихват, но хората не казват истината”. Сравнението й с България дойде като контраст – „хората са много искрени, но не винаги любезни”, каза Анджела и добави, че се опитва да намери баланса.

Като етномузиколог, дошъл да учи етнография, Анджела имала специални изисквания за сватбата си – да е традиционна за страната ни и да свирят зурни. Като доказателство тя показва снимки от сватбата със съпруга й Иван – как води булчинско хоро.
Зурните са характерни за македонския край, а Анджела казва, че това е музика за екстаз, за транс. След първоначалното съпротивление бъдещият й съпруг се съгласил и така на тържеството им свирили музиканти със зурни от петричко, а самата тя водила хорото под техен съпровод от църквата „Свети Седмочисленици” чак до Софийски университет. „Старите софиянци се шашнаха отвсякъде, но аз много се изкефих!” – призна Анджела.
Интересен бил и моментът с откупуването на булката. Приятел на мъжа й имал принтирано голямо фалшиво копие на сто лева, което обаче не било разпознато от таткото американец и едва в края на вечерта, когато отишли да оправят сметката, станало ясно за колко е продадена булката. Анджела и Иван имат дъщеря – Керана.

Преди да дойде в България Анджела учела Славянска филология в Калифорнийския университет – в Лос Анджелис. Там изучавала руски език, имали хор, с който пеели песни от цяла Източна Европа. На първата репетиция пуснали песни от България – с „Мистерията на българските гласове”, с „Що ми е мило”. Анджела говори с възторг за този момент и признава, че веднага решила, че това е нейният звук. „Аз винаги съм пяла, но с по-гърлен глас, по-остър глас и като чух това, казах, че това е моята музика! Няма значение откъде е. Просто душата ти резонира. Оттогава зарязах филологията, на руски едно изречение не мога да кажа.” – признава Анджела Родел и разказва за пътя, довел я в България – през 1995 г. получила стипендия, с която да отиде в Санкт Петербург да учи руски език. Там останала само няколко седмици и чрез приятелка – наполовина рускиня, наполовина българка, уредила да стигне в България. Имало и малък инцидент – трябвала й виза и когато се обадила в американското Външно министерство, оттам я питали в коя страна е България, а после предположили, че е в Южна Америка.

Нататък чрез приятелката било уредено нейни хора да я посрещнат в България. На летището я чакал приятел, който бил „толкова готин – за цяла нощ обиколихме София, пихме в градините”. Анджела си служела с развален руски, но момчето много се старало, а след това ходили и в Бургас при майка му. След това гостуване Анджела отива и до крайната си цел – фестивала в Копривщица, а след цялото преживяване признава, че останала с впечатлението, че българите сме много сърдечни хора.

Анджела се връща в Америка да учи аспирантура и идва отново през 2004 г. да изучава народно пеене за докторат. Разказва, че в Америка, в Калифорнийския университет, се е обучавала при най-добрия професор по българска музика извън България Тим Райт, а сега там са Цветанка и Иван Варимезови. Разказва още, че има много американци, желаещи да учат българска народна музика – тя и нейна приятелка създали хор, в който 30-ина момичета пеят на доброволни начала и като нея харесват нашата музиката. Този хор бил своеобразен бум и впоследствие там извикали Цветанка и Иван Варимезови, за да може след като тя завършва, създаденото да остане. Хорът ще идва това лято в Копривщица, каза Анджела.

В „Добре дошъл в България” Анджела има фаворит и това е Андрю, призна чаровната американка. По-интересна се оказа причината – тя е кума на неговия шурей и по български трябва да го подкрепи. Сподели също, че търси баджанак за мъжа си – сестра й не е омъжена.

Относно задачата с изненадата Анджела сподели, че за нея е било много трудно, тъй като „Слави Трифонов всичко има, всички познава”. Понеже Анджела работи като литературен преводач от български на английски, решила, че след като Слави е на върха на музиката тук, вече е време да пробие навън, а затова са му нужни песни на английски. Така че решението на Анджела било да вземе една от любимите й песни „Вземи огин, запали ме”, която превела на английски. Ако на Слави му харесва, за нея ще е чест да има принос за световния му успех, сподели Анджела, а след това сама изпълни английския вече вариант на песента, заедно с „Ку-ку бенд”.

Комисията даде своите коментари за представянето на Анджела. Според Иво Сиромахов, това, че чувайки българската музика Анджела си е казала – това е моят звук – и е преминала хиляди километри, за да намери това, за което я тегли сърцето, то това за него е нещо велико. Евгени Димитров се обърна към Анджела с думите, че съпругът й с тези фалшиви сто лева е направил най-разумната инвестиция за себе си и за всички нас. Филип Станев призна, че много обича да иронизира ситуациите и хората, но в този случай няма какво да каже. Христиан Ночев директно заяви на Слави, че ако не направи дует с Анджела, значи не разбира от музика. Думите на Светльо Митев бяха, че няма никакво значение, че Външно министерство на САЩ не знае къде се намира България, важно е, че Анджела отлично знае къде да я намери. Оценката за Анджела беше 6,00.