enbg

Амели Хамел: Голяма привилегия е, че сме в България

3.2.2012 | коментара

2 февруари 2012 г.

Ден преди първото представление на световноизвестния „Цирк дю Солей“ пред българска публика, в „Шоуто на Слави“ гостуваха Амели Хамел и Гълъбина Каменова, които разказаха какво е да обикаляш света с една от най-популярните и обичани трупи.

„Цирк дю Солей е създаден през 1984 година от млада трупа изпълнители, които били поканени да направят шоу в Канада, посветено на слънцето.“ – разказа Амели. Успехът на първото шоу е последван от поредица спектакли и световна слава. В момента в цирка работят 5000 души, а годишните му приходи са над 600 милиона долара. Представленията на цирка са гледани от над 100 милиона души в над 300 града на шест континента. „В повечето случаи хората са много доброжелателни, ние сме много щастливи, когато са такива, но зависи много от културата. Обикновено се чувстваме много добре приети във всеки град.“ – похвали се Амели Хамел.

Слави разказа на гостите си, че за пръв път видял шоуто на „Цирк дю Солей“ по телевизията, докато бил в хотел в столицата на Доминиканската република: „Видях спектакъл, който изглеждаше изумително. Аз се шокирах, че е възможно по такъв начин да погледнеш на цирковото изкуство.“ Амели обясни, че всяко шоу на цирка е уникално, различно и винаги е базирано на вдъхновението и емоциите, които трябва да донесе до хората по целия свят. „Голяма привилегия за нас е това, че сме тук, в България. Имаме много костюми, много оборудване, осветление… Само костюмите са около 300, които включват и много аксесоари – за глава, обувки.“ – обясни мащабите на шоуто гостенката.

Българката Гълъбина Каменова каза, че се чувства прекрасно в трупата: „Цирк дю Солей направи кастинг в България преди около 3 години, аз се явих на кастинга, те ме харесаха и след няколко месеца ми се обадиха с предложение за работа. Преди това бях тренирала спортна гимнастика 11 години и скокове на двоен мини батут 4 години. Доколкото знам обаче, те търсят не само акробатични, а и артистични заложби в хората, с който работят.“ Гълъбина участва в два номера от спектакъла – „Руска люлка“ и „Китайски пулове“. Слави не пропусна да предложи и свое артистично превъплъщение в програмата на цирка – „аз мога да играя китайски стълб“.

В петък, събота и неделя българските зрители ще могат да видят представлението „Салтимбанко“, което е известно със своята пищност и артистичност. Името му произлиза от италианското „saltare in banco”, буквално означаващо „да подскочиш от мястото си“ и символизира живота в големите градове.