enbg

Александър Стоянов, 23 юли 2015 г.

23.7.2015 | коментара

Александър Стоянов от „Протестна мрежа“ гостува в предаването с коментар по така обсъжданите напоследък проект за съдебна реформа и промяна на конституцията. Водещият отбеляза и съпътствалите ги „заплахи, сръдни, пиене на кафета, протести и контрапротести“ и поиска мнение от своя гост за случващото се и за постигнатия по-рано през деня „исторически компромис“ за съдебната реформа.

Първоначално Александър Стоянов обясни липсата на информация в медиите с това, че съдебната реформа е доста тежка и доста сложна като материя и едва ли ще е толкова лесна за разбиране от голямата маса от хората. На въпрос защо е имало протести и контрапротести, отговорът му бе, че те са изключителен показател за това, че „тази реформа пипа на едно място, на което вероятно не трябва да пипа“. „Трудно би се разрушило статуквото в тази държава, ако няма много сериозен трус. Именно, протестите това се опитват да направят – да събудят гражданското общество и обществото като цяло.“ – каза Стоянов и коментира, че това е стъпка в правилната посока. По негово мнение обаче контрапротестите са нечия инвестиция на пари, от някой, който иска обществото да е разделено.

Александър Стоянов смята, че обявения днес „исторически компромис“ е „поредното историческо спазаряване между партиите“, тъй като от предложената реформа отпадат две много сериозни точки – мандатът на ВСС да не бъде намаляван, а другата – да отпадне предложението за отмяна на тайния вот. „Не може да искаш вотът да остане таен и да разчиташ, че там няма да се развива някакво задкулисие“, изрази становище Стоянов. Според него сме свидетели на прогнила съдебна система, която трябва да бъде променена. Гостът не може да си обясни защо няма по-голям обществен натиск и защо „за пореден път сме свидетели на една политическа манипулация“.

Представителят на реформаторите разказа, че по-рано днес със свои колеги е имал среща с Лютви Местан, на която те са били излъгани от лидера на ДПС: „Излъга ни право в очите, защото той каза, че е „за“ вотът да стане явен, а днес показа точно обратното“.

На въпрос как си обяснява, че Цацаров е започнал да разследва Министерството на правосъдието, след като реформаторската програма се е появила на преден план, Александър Стоянов отговори, че за него „Цацаров е основен пазител на статуквото, има минало и връзки, които ясно говорят, че този човек има някакви ангажименти към определени кръгове в тази държава“. По думите му Цацаров е свързван с Пеевски, с лица, които „по никакъв начин не правят нищо добро за българското общество“. Като доказателство за думите си той посочи факта, че на поисканата преди две седмици оставка на Цацаров, бе отговорено с „протест, който очевидно е финансиран от определени среди“.

Слави Трифонов се поинтересува дали гостът му вижда воля да бъдат извършени реформи като тези в Румъния. На това Стоянов отговори, че вижда воля за запазване на статуквото, определените партии, които са в парламента, да останат вътре на власт на всяка цена.

Попитан какво може да се направи в такава ситуация, Александър Стоянов отговори: „За мен оправия има само, когато се създаде нова политическа алтернатива, която се излъчва от хора от протестите, хора, които да покажат и са доказали, че имат морал и достойнство, и хора, които могат да излязат в парламента, да разговарят с протестиращото множество, ако има такова – могат да отговарят на въпроси, могат да носят отговорност.“

Цялото предаване от 23 юли 2015 г.