enbg

Александър Пелев и Петромир Кънчев, 6 декември 2018 г.

6.12.2018 | коментара

В предаването гостуваха адвокат Александър Пелев и адвокат Петромир Кънчев. Те участват в поддържането и администрирането на фейсбук група на „свободните“ адвокати. В групата членуват почти 2000 от всички 14 000 адвокати. Предстои провеждането на втора конференция, за обсъждане на проектозакон за промени в Закона за адвокатурата (ЗА). От „свободни адвокати“ смятат, че по-доброто дефиниране на адвокатската работа ще гарантира по-добрата защита интереса на гражданите.

„Ограничаването на свободата на адвокатите може да бъде в много насоки“, каза Петромир Кънчев. Той изтъкна, че е много важно „да може да изразяваш свободно позиции по проблеми на адвокатурата, да предлагаш решения“, но една от пречките, според него, е получаването на „служебна защита“. „Това са много лесни пари, които – много от адвокатите, които нямат заетост, се борят за него. Ако те почнат да говорят свободно за проблемите на професията, този приход и поток от клиенти спира“, коментира Кънчев. Александър Пелев изтъкна, че няма прозрачност при разпределението на тези служебни защити, а в някои случаи хонорарите възлизат на стотици хиляди левове. По думите му разпределението на тези средства не е регламентирано. Актовете на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) пък не подлежат на съдебен контрол, казаха гостите. „Дори и главният прокурор няма такава безконтролност“, смята адв. Кънчев.

По повод на „унизителните сцени“ по арестуването на кмета на Младост – Десислава Иванчева, от страна на „активните адвокати“ е имало реакция, каза Александър Пелев. Той поясни, че от членовете на тяхната професионална фейсбук група правят подписки, адресират ги до Висшия адвокатски съвет – да излезе със становища, но нещата свършват дотам – не получават дори отговор на предложенията си.

Свободни адвокати виждат в създаването на КП КОНПИ „един извънреден съд“, който ще се използва за политическа саморазправа с опоненти на властта, каза адв. Кънчев. По този въпрос, по думите му, те са внесли подписка във Висшия адвокатски съвет с искане да упражни правото си на конституционна жалба. Реакция обаче нямало. „Това е нещо, което ние се опитваме постоянно да правим, когато се създава некачествено законодателство и то вреди на нашите клиенти – на гражданите и на бизнеса – Висшият адвокатски съвет адекватно да подаде конституционна жалба“, допълни адвокатът.

Водещият Иво Сиромахов реагира, че такава жалба трябва да се подаде и срещу съдебните такси. Петромир Кънчев коментира, че една от промените в Административно-процесуалния кодекс е повишаването на таксите от 40 до 1000 пъти за гражданите. Според него, ако на даден човек държавен орган му откаже нещо, той трудно ще намери тези средства, за да обжалва актовете. „Такова обжалване на произволен административен орган, който ти нарушава правата, в много страни от Европа е безплатно“, сподели Кънчев и добави, че по този въпрос също е имало предложение от „свободни адвокати“ до ВАдвС.

Петромир Кънчев каза, че ще работят за това престижът на адвокатската професия да бъде издигнат до такъв, какъвто е в други страни. „Да има един модерен Закон за адвокатурата, където правата на адвокатите и съответно оттам и на гражданите, като техни защитници, да бъдат гарантирани“ – уточни адвокатът. Свободни адвокати са изработили законопроект, който е изпратен до Висшия адвокатски съвет, където работна група също работи над промени в ЗА. Засега по техните предложения няма никаква реакция, каза Кънчев.

Александър Пелев каза, че нямат избор, освен да променят системата. Той припомни, че когато са засегнати техните права, са засегнати и тези на гражданите, защото те не могат да си вършат работата. Свободни адвокати ще продължават с такива инициативи да предлагат промени в закона, каза адв. Пелев. „Има и по-крайни подходи, защото Висшият адвокатски съвет, за съжаление, или за добро – няма право да внася самостоятелно законопроекти в Народното събрание. (…) Мислили сме, по законовия ред, да внесем наши предложения в НС“, каза Александър Пелев.

Цялото предаване от 6 декември 2018 г.