enbg

Александър Кашъмов, 24 януари 2019 г.

24.1.2019 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше адв. Александър Кашъмов. В предаването той коментира пред водещия Иво Сиромахов приетите от Народното събрание промени в закона за личните данни, отнасящи се до медиите и работата на журналистите.

„Един от главните принципи на достойната журналистика е да не издаваш източниците си на информация. Това е основополагащ принцип в разследващата журналистика във всички демократични държави. Ясно е, че от 10 години насам ние не сме държава със свободна журналистика.“ – с тези думи водещият Иво Сиромахов представи темата и госта си, като припомни стабилното и постоянно сриване на България в класацията на „Репортери без граници“.

Адвокат Кашъмов, който е ръководител на Програма „Достъп до информация“, изрази притесненията си, че наред с необходимите законови промени, парламентът ни „подпъхва едно ново задължаване на медиите и на журналистите, каквото всъщност не съществува в регламента на Европейския съюз“. Притеснителната промяна, касаеща издаването на източниците, не е указана в прав текст, заяви адв. Кашъмов. „Това, което трябва да кажем, е че има разпоредба, според която журналистите имат право да си запазят източника и той не може да бъде проверяван. Само че това, което се прави, е че се въвежда една разпоредба, която е цяла страница в закона, която всъщност въвежда 10 критерия“. По тези критерии, обясни гостът, ще се преценява дали това, което е публикувано, е журналистика или не. Тази преценка най-вероятно ще бъде възложена на Комисия за защита на личните данни, ако има жалби към нея, заяви Кашъмов. Той каза, че има впечатления за работата на комисията през последната една година и по мнението му тя е запозната с тематиката и действа „по един умерен начин с познаване на баланса между свободата на словото и защита на личните данни“. Той обаче изрази притесненията си: „Когато се приеме този нов закон и когато се въведат тези 10 критерия, и дойде следващата комисия, защото тя ще бъде назначена, и дойдат хора, които нямат представа нито какво е журналистика, нито как да се прави баланс между личните данни и защита на свободното слово, те ще започнат по този списък.“

В списъка от разпоредбата, разказа адвокат Кашъмов, фигурират критерии като естество на данните, начин на придобиването им, както и дали става дума за публична фигура. „Има и още някои неясноти – дали е в обществен интерес, дали е по значим въпрос“, допълни адвокатът. Според него притеснителното в случая е, че тези неща ще се решават от една комисия, а те се правят обикновено от съдилищата и то на базата на съдебна практика, на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. „Появява се една нова тежест за журналистите – да обясняват, че те правят журналистика“, заяви гостът. Иво Сиромахов допълни, че с тези промени властта придобива още един инструмент, с който да оказва директна и брутална цензура върху всяка информация, която не й е изгодна.

„Нито една европейска държава не е написала такива 10 критерия, по които да преценява дали нещо е журналистика. И ако реши, че не е журналистика – да хлопне гилотината“, каза още Кашъмов като спомена и каква е глобата по регламента за защита на личните данни – до 20 милиона евро. „Такава глоба не съществува до момента в българското законодателство“, обясни гостът. Според Иво Сиромахов друг скандален факт е, че тези промени се правят от Министерството на вътрешните работи, а пряко засягат журналистиката.

На финала Кашъмов се обърна към водещия с думите: „Знаеш ли как Европейският съд по правата на човека в Страсбург е нарекъл медиите и журналистите? Нарекъл ги е „обществен страж“, „куче-пазач на демократичното общество“. Когато нашите експерти са писали тези 10 критерия, там не се споменава, че медиите са обществен страж. А е написано, че те трябва да направят това или онова.“ Адвокатът изрази надежда, че президентът ще наложи вето и ще върне промените за обсъждане в Народното събрание.

Цялото предаване от 24 януари 2019 г.