enbg

Александър Вълчев призова за спазване на основни правила на пътя

13.4.2018 | коментара

В предаването в памет на жертвите от тежкия пътен инцидент на АМ Тракия, при който загинаха шестима души, екипът ни изказва искрени съболезнования и подкрепа към семействата на загиналите и пострадалите в тази тежка катастрофа.

„Според данни на Евростат в края на тази година, е много вероятно българите да станем под 7 милиона. По смъртност България е на първо място в Европейския съюз през миналата година. Така, както беше и през 2015 и 2016 година.
По стaтистика на СБА от 2017 година, отново сме на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз.
Днес българите станахме по-малко. Само за няколко секунди.
Не е нужно да си Иван Хаджийски, за да установиш, че в бита и душевността на нашия народ има нещо объркано. Според мен това самоубийствено нещо е нашето вътрешно съпротивление срещу всякакъв вид правила.
А е толкова лесно. Има няколко простички правила, които трябва да спазваме, за да умираме по-малко поне в катастрофи. С риск на по-опитните шофьори да прозвуча като идиот, а на по-младите като някакъв досаден баща, ще ги повторя:
1. Карай с по-ниска скорост. Ако при разстояние от 80 километра увеличиш скоростта от 100 на 130 километра в час, ще спестиш по–малко от 9 минути. Струва ли си рискът от катастрофа за толкова малко време?
2. Слагай си колана. Държавна агенция в САЩ е установила, че в периода от 2005 до 2009 г. обезопасителните колани са спасили живота на над 72 000 души в страната. Ако в злополучния автобус всеки си беше сложил колана, сега щяхме да имаме спасени няколко живота, защото хората щяха да висят на коланите си, а не да бъдат премазани от ламарините на автобуса.
3. Неуверен – не изпреварвай. Този лозунг може да ви звучи стар и социалистически, но не ми пука как ви звучи. Просто неуверен не изпреварвай!
4. Дръж колата си в изправност. Лесничко. Просто си представяй, че ти отказват спирачките, че воланът ти завива нанякъде, без да искаш ти и ще го направиш.
5. Не карай пил. Това едва ли има нужда от коментар.
6. Не карай колата, когато ти се спи. Хората трябва да помнят, че да шофираш, когато ти се спи, е все едно да шофираш в нетрезво състояние. Това са думи на служител от Националната фондация за съня в САЩ, които ви казват колко е опасно това нещо.
Да речем, че ние българите не сме толкова практични, а сме емоционални. Тогава има само едно простичко нещо, което трябва да спазваме. Пише го вече на много места с големи жълти букви: „Карай внимателно, някой те обича!“, коментира Александър Вълчев.