enbg

Албена Алексиева, 5 февруари 2019 г.

5.2.2019 | коментара

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева и нейното куче-водач Мартин гостуваха в „Шоуто на Слави“. Алексиева разказа как обучени кучета като лабрадора Мартин могат да променят съдбите на незрящите в България, които имат желание да получат куче-водач. Обучените досега кучета са 62, като някои от тях са починали, а други са пенсионирани и работещите в момента са между 45 и 50. Кучето-водач връща над 80% от естествената мобилност на слепия човек, обясни гостенката.

Албена Алексиева сподели, че 4-годишният лабрадор Мартин е с нея от година и половина и е третото ѝ куче-водач, а разликата между това да се придвижваш с такова куче и без него е огромна: „Ходила съм повече от 15 години по улиците на София и България само с бял бастун. Постоянно имах обелени колене, защото не съм преценила някое препятствие, пропуснала съм го или просто вчера го е нямало там, а днес се е появило.“ С помощта на Мартин тя се придвижва спокойно по тротоарите, защото водачът ѝ обхожда препятствията (дупки, локви, паркирани коли, строителни материали) или спира, ако се наложи. Кучето-водач е обучено да спира на ръба на тротоарите, да може по команди да търси спирка, врата на автобус, пейка или място за сядане в превозно средство. Алексиева добави, че лабрадорите са най-подходящи за кучета-водачи, защото са много интелигентни, с необходимия размер, социални и доверчиви. Освен това са лакоми и се поддават на обучение.

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ разказа, че от всички 16 хиляди незрящи в България, над 70% са хора над 70 години. Физически здравите слепи на възраст между 18 и 60 години са около 2 хиляди. „В момента имаме много повече желаещи, отколкото кучета можем да обучим в рамките на годината“, заяви Алексиева и обясни, че обучението на едно куче-водач продължава 2 години и струва около 18 хиляди лева. По думите й финансирането на тези обучения е отчасти като делегирана от държавата дейност, но са необходими и много спонсори. При получаването на куче-водач незрящият човек заплаща само 1 лев. „Ние сме прозрачни и публични. Всеки лев, който получаваме, даваме отчет как го харчим“, каза Албена Алексиева.

Фондация „Очи на четири лапи“ обучава не само кучета-водачи, но и кучета-асистенти за хора с увреждания, разказа нейният председател. Кучетата-асистенти са обучени да донасят по команда изпуснати вещи, опаковани продукти от хладилника и предмети от недостъпни за човека повърхности, да отварят, придържат и затварят врати, да викат асансьори и да включват лампи. „Тоест, човек с двигателни увреждания може спокойно да получи обикновена ежедневна асистенция, която получава от друг човек“, обясни Алексиева.

„Ние правим нещо, което смея да твърдя, че в Европа официално друг не прави – кучета-асистенти за сигнализиране на диабет“, каза гостенката и разказа, че тези кучета надушват миризмата при хипогликемия – „рязко падане на захарта с редукция на нормалната ориентация“. Опасното състояние се сигнализира от кучето-асистент между 5 и 10 минути преди да настъпи и така се увеличава времето за реакция. При деца нощните кризи на хипогликемия са изключително опасни и могат да доведат до състояние на кома. В България вече едно обучено куче работи със 7-годишно дете, болно от диабет.

На финала на разговора Слави Трифонов пожела да спонсорира обучението на едно куче, а Албена Алексиева го покани на място, за да се убеди в таланта на кучетата и хората, които ги обучават.

Всеки, който желае да подкрепи обучението на кучета-водачи, може да открие допълнителна информация на сайта на фондация „Очи на четири лапи“.

Цялото предаване от 5 февруари 2019 г.