enbg

Актуален коментар, 20 май 2019 г.

21.5.2019 | коментара

В коментара си водещият Слави Трифонов се спря на две актуални теми: реалния размер на партийните субсидии и обезщетенията за наследниците на загиналите при автобусната катастрофа край Своге.

„Уважаеми зрители, снощи моят екип изнесе факти, от които стана ясно, че финансовото министерство е нарушило закона и е дало като субсидии на партиите 6 милиона и половина лева повече. И до днес, 24 часа по-късно, никой не е опровергал това, което изнесохме снощи с моя екип. След тези изнесени факти е нормално да се случат, според мен, четири неща. Първо, обществото не трябва да търпи това. Просто не трябва, защото не е морално, това е престъпление и подобни неща разрушават нас като общност. Второ, медиите не трябва да си мълчат, особено трите национални телевизии. Такова поведение е недостойно и 111-о място по свобода на словото ни е малко. Трето, прокуратурата трябва да се самосезира, защото по Конституция тя е стожер на законността и подобно поведение от нейна страна ще бъде абсолютното доказателство, че съдебната власт е независима. Както и обратното. И четвърто, партиите веднага трябва да върнат тези 6 милиона и половина лева, защото те не са техни и да не се правят на ни лук яли, ни лук мирисали, защото авторитетът им е почти нулев и подобна кражба ги закопава вече под нулата“, каза Слави Трифонов.

„Днес стана ясно, че след автобусната катастрофа край Своге само трима от наследниците на загиналите 20 човека получиха обезщетение. Загинаха 20 човека, но само трима от наследниците получиха обезщетение. И колко мислите е обезщетението? А, уважаеми зрители, колко мислите е обезщетението? Обезщетението е 10 лева. Обезщетението е 10 лева! 10 лева на човешки живот. И то само за трима от загиналите, защото 20, колкото са загиналите, по 10 лева – щяха да са 200 лева. Затова по-добре да са само трима. По 10 лева. За един глас – 13 лева и 23 стотинки. За един загинал – 10 лева. Тук и аз се изчерпах, уважаеми зрители, направо не знам какво да кажа. Тая държава си отива и всеки заминал струва по 10 лева“, коментира водещият.