enbg

Актуален коментар, 17 април 2019 г.

17.4.2019 | коментара

В коментара си водещият Слави Трифонов се спря на три актуални теми: присъдата на Десислава Иванчева, спестените от партиите 40 милиона лева и инициативата на кмета на Стара Загора за набиране на средства за възстановяване на Парижката Света Богородица.

„Уважаеми зрители, аз съм много впечатлен от присъдата на Десислава Иванчева. 20 години за поискан подкуп от 75 хиляди евро! И ми хрумна една гатанка. Ще я задам на българските правораздавателни органи. Уважаеми органи, в гатанката се пита, ако приложите същите критерии от присъдата на Иванчева, колко години затвор трябва да получи кметът на Созопол – Панайот Рейзи, за присвояването на 2 милиона лева? Ще ви кажа отговора, за да ви улесня. Ако съдебната система приложи наказание на Панайот Рейзи по критериите си за Иванчева, той трябва да получи 533 години затвор. Да живее справедливостта!

Вчера бяха публикувани отчетите на партиите за миналата година пред Сметната палата. От тях става ясно ето какво: “Партии са спестили над 40 милиона лева от субсидии”. Край на цитата. От официално публикуваните данни на Сметната палата става ясно, че само за последната година ГЕРБ са взели 13 милиона лева от нашите пари, които им даваме като държавна субсидия. И като си приспаднат разходите, излизат с 5 милиона лева чиста печалба. За една година. По същата схема БСП пък са забогатели с 2 милиона лева чиста печалба. И това, уважаеми зрители, само за една година. И както става ясно от официалните данни, всички партии в края на краищата са с 40 милиона лева по-богати на наш гръб. Това означава само едно – Референдумът, в който над два милиона и половина български граждани поискаха парите на партиите да бъдат намалени от 11 на 1 лев за глас, беше пренебрегнат, за да могат партиите да си печелят на спокойствие. Както казва един от кръстниците на мафията Пол Гети: “Това, което не може да се купи с пари, се купува с много пари.”

Уважаеми зрители, продължавам да коментирам Парижката Света Богородица. Защото това, което се случи, е много трагично, но новините тръбят. Съобщиха, че са събрани един милиард евро за два дена. Вчера кметът на Стара Загора – Живко Тодоров обяви кампания, в която Община Стара Загора набира средства, за да подпомогне община Париж, по повод пожара на катедралата Нотр Дам. Няма лошо, хора сме, трябва да си помагаме. Уважаеми зрители, кметът на Стара Загора – Живко Тодоров е българският Анри Пино. Анри Пино дава 100 милиона евро лични средства, а Живко Тодоров събира пари от гражданите, които са го избрали. Щедър си ти, Живко, щедър си! След като вождът на Живко – Бойко Борисов обяви, че България е готова да помогне на Франция, сега и Стара Загора ще помага на Париж. Тук българският народ има поговорка: “Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак”. Само дето у нас и волът е жаба, но както и да е. И въобще това Стара Загора и България да събират пари за Франция и Париж е все едно Сомалия да събира пари за храна за Англия, защото ги чака глад след Брекзит.“

Цялото предаване от 17 април 2019 г.