enbg

Акад. Георги Марков, 27 юни 2017 г.

27.6.2017 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше акад. Георги Марков. Той коментира скандалното изказване на външния министър Екатерина Захариева в ефира на „Тази сутрин“ по bTV, че след като България е признала държавата Македония, то тя е признала и македонския език.

Акад. Георги Марков припомни, че всъщност темата вече е подробно разгледана в научна справка на БАН по македонския въпрос, поръчана от Бойко Борисов през 2013 година. Научният материал се намира в архива на Външно министерство, а в него изрично е отбелязано, че България е признала държавата Македония, но не нацията и езика. „Чувството за национална принадлежност е нещо много лично. Всеки сам се определя като какъв се чувства“, каза акад. Марков.

Водещият Иво Сиромахов и гостът дадоха примери, в които, ако се следва твърдението, че в Македония се говори на македонски, то в Америка би трябвало да се говори на американски, а в Австрия – на австрийски. По думите на акад. Марков диалектите не бива да се признават за отделни езици.

По темата за разделението на Балканите акад. Георги Марков смята, че македонизмът, наложен от Тито, е вид защита на хората в Македония, които искат да имат право на самоопределение и да не им бъде налагано какви са. Гостът разказа за срещата си преди години с Георги Спасов, посланик на Македония, който тогава извикал „Аз съм македонец!“. На думите му акад. Марков отговорил така: „Това, че Вие се самоопределяте като македонец, не означава, че дядо Ви и баща Ви не са били българи“.

Гостът припомни още, че България е дала много жертви за Македония, компромиси с най-славната ни история не може да има и „не можем да ровим в гробовете“ на младежите, дали живота си за Македония, за да бъдат определени посмъртно като македонци. „Ние нямаме право на такъв компромис. Защото това е въпрос и на памет, и на морал“, каза акад. Георги Марков.

„Когато става въпрос за Македония, трябва да се признае, че там има 120 000 българи, които са с български паспорти и имат българско самосъзнание“, каза за финал акад. Марков и напомни, че историята на България и Македония до Втората световна война е обща.

Цялото предаване от 27 юни 2017 г.