enbg

Акад. Георги Марков: Тракторите понякога са по-силни от танковете

8.12.2011 | коментара

7 декември 2011 г.

Академик Георги Марков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките беше гост в „Шоуто на Слави“. Тема на разговора бяха протестите на българите, които според Слави приличат повече на манифестации. Тезата на госта беше, че историята се прави не с такива протести, а с барикади:

„Ние, от БАН, протестираме няколко пъти против този мизерен бюджет – пускат ни от „Цар Освободител“ до Министерския съвет, под охраната на „нашата полиция ни пази“, след това се връщаме по обратния път и Дянков пак ни реже бюджета. Викаме за отдушник, вадим някакви лозунги и карикатури, обаче няма резултат. Тогава аз казах, че историята се прави на барикадите – и Великата френска революция, и Революциите в Европа (1848-1849), и трите руски революции, и нежните революции. По едно време и у нас имаше барикади – през зимата на 1997 година и имаше резултат. На това ни учи историята.“

Академик Марков продължи по темата за протеста на зърнопроизводителите: „Преди 22 години танковете не дойдоха, но сега вече там са тракторите. Не бива да се подценяват – тракторите понякога са по-силни от танковете.“ Според академик Марков протестът на зърнопроизводителите е основателен, „тъй като дори и един Министър на финансите не трябва да лъже“. Марков продължи: „Не става въпрос само за парите. Той излъга хората, които произвеждат нашия хлаб. Аз съм пътувал много по Добруджа и ми се радва окото, защото там няма запустели ниви, там свичко е обработено, има модерни машини, денонощно работят. Това са хората, които произвеждат нашия хляб и не бива да бъдат лъгани. С основания са възмутени.“ Според госта трябва да се помага на българското село, защото в исторически план то винаги е спасявало България.

Академик Георги Марков посъветва премиера Борисов да се вслуша в гласа и на учените, и на железничарите, и на зърнопроизводителите. Слави изрази мнение, че това едва ли ще се случи. Според гостът и Борисов, и Дянков трябва да дадат личен пример:

„В моят кабинет сутринта е 12 градуса, аз пускам една духалка, нищо, че съм академик… Аз съм феодален старец, но съм здрав и винаги ще бия Дянков на канадска борба – веднъж го предизвиках, той не прие.“ Марков разказа как президентът на Южна Корея, който бил разтревожен, че трябва да спестява пари, си е сложил термо бельо и е казал – в моят кабинет ще има най-много 17-18 градуса. „Ако Дянков също си сложи термо бельо, аз ще остана и на 12 градуса.“ – обеща историкът.

Според Марков Бойко Борисов трябва да последва примера на новия италиански премиер, който се отказа от заплатата си. Академикът припомни, че и цар Борис III, по време на Голямата депресия от 1930 година, казал на Ляпчев да му отреже една нула от цивилната листа.

Марков завърши: „Тези, които управляват си въобразяват, че с тях започва и с тях ще свърши историята. Това не е така. Те трябва да знаят, че са само една брънка от историческия процес. И ако не уважават учените, които произвеждат знание, ако не спрем това изтичане на „сивото вещество“, на мозъците, за които Дянков казва – те отиват в богатите страни, там им е мястото… Кои ще останем тук – орачи, копачи и проститутки? Какво ще остане в България? А Дянков идва и си отива. Той като се върне в Световната банка в неговото CV ще пише, че е бил вицепремиер и финансов министър и ще му вдигнат ранга и заплатата.“