enbg

Аделина Александрова и Ива Първанова, 25 юли 2019 г.

25.7.2019 | коментара

Гости в „Шоуто на Слави“ бяха Аделина Александрова и Ива Първанова, които работят в SOS Спасителен център за бездомни животни в Перник. Благодарение на дейността им над 4000 кучета са спасени и осиновени в държави като Германия, Австрия и Швейцария.

Ето как Аделина Александрова описа работата на спасителния център: „Целият процес е труден, буквално невъзможен, но и много интересен. Вчера вечерта ние бяхме по магистралите. Ние се натъкваме на тези животни, защото те са навсякъде, те са на всяка крачка – пребити и наранени предимно от хора“. Когато попаднат на наранено животно, от спасителния център правят всичко възможно, за да възстановят неговото здраве, което по думите им е „трудно и на моменти доста скъпо занимание“. Следват задължителната кастрация и процес на ваксинации, за да се стигне до най-трудното – търсенето на дом, което става чрез контакти в чужбина.

Аделина Александрова обясни, че животните биват изпращани най-вече в Германия, защото там не може лесно да бъде евтаназирано здраво животно, за разлика от други държави като Англия. Тя не дава кучета на българи, защото „впоследствие животните не се гледат“. По думите ѝ у нас малките първоначално са подаръци за децата, но впоследствие, тъй като не са породисти, отиват „в калта на задния двор или на верига“. За сметка на това в Германия има една жена, която вече е осиновила девет кучета от приюта.

Ива Първанова, която работи за приюта абсолютно безвъзмездно, разказа на Слави, че го прави с любов и отдаденост: „Работя това, защото ми доставя удоволствие. Харесват ми крайните резултати от нашата работа – снимките, видеата на вече задомени, щастливи животни.“

В момента в приюта има 350 кучета, а финансирането е изключително трудно, сподели Аделина Александрова: „За жалост съм в спиралата на бързите кредити, но се справяме с помощта на немската организация, която ни подкрепя. Това са 7 не-богати човека от Германия, които работят с ръцете си. Взимат нашите кучета от тук с легален транспорт – с всички документи и с осиновителни договори.“.

Аделина Александрова разказа пред Слави и за последния си случай – кметът на Дупница Методи Чимев, избран от листата на ГЕРБ, наредил да бъдат евтаназирани всички животни в общинския приют. Персоналът от трима души отказал да изпълни нареждането и бил принуден да излезе в отпуск. След като научили за случая от социалните мрежи, от приюта на Александрова започнали да взимат кучета от Дупница и да им търсят осиновители в Германия. Тя призова да бъде обърнато внимание на този проблем, защото „там е много страшно в момента, там е война“. На финала Александрова сподели, че през трите денонощия, в които са стояли пред приюта в Дупница, за да не допуснат да бъдат избити животните, представителите на НПО-тата са звъняли на всички български телевизии. Когато са дошли телевизионните екипи обаче, са били пренасочени към инсцениран, според думите ѝ, случай – на нахапана майка с дете. „От там започна вендетата срещу животните в Дупница“, завърши Александрова.

Цялото предаване от 25 юли 2019 г.