enbg

Авторите на вестник „Прас-Прес“, 15 март 2017 г.

15.3.2017 | коментара

В „Шоуто на Слави“ гостуваха авторите на сатиричния вестник „Прас-Прес“Алла Георгиева, Чавдар Георгиев, Чавдар Николов и Христо Комарницки. Слави Трифонов говори с тях за изчезналия „някъде между печатницата и свободата на словото“ първи брой на изданието с карикатури.

На въпроса „КОЙ“ не харесва това, което правят и възпрепятства разпространението на вестника, Чавдар Николов отговори със своя карикатура на Делян Пеевки. Пеевски държи над 90 процента от разпространението на печатни издания в България, обясни Николов.

Ние сме малък бизнес екип, каза Чавдар Георгиев и поясни, че след като дълго време са работили за различни хора, сега са решили да работят за себе си. „Сформирахме нашата „прес група“ – „Прас-Прес“, за да удряме политиците с нашите карикатури, с нашия хумор. Това нещо явно уплаши някои хора – кои са точно, не знаем. Подписахме договор, десет хиляди броя дадохме, от които в страната бяха пуснати не повече от хиляда бройки“, каза Чавдар Георгиев. Всички бройки, които се пуснат в продажба, се изкупуват незабавно, каза още издателят.

По думите на Чавдар Георгиев вторият брой на „Прас-Прес“ от 15 март не е взет за разпространение. Получен е отказ от Национална дистрибуция. „Забранено е да се разпространява в цялата страна на масите на вестниците“, отбеляза Георгиев. Фирмите, с които авторите и издатели на сатиричния вестник се свързали, им отговорили, че са заплашени: „Лишават те от всякаква друга преса и ще останеш само на Прас-Прес“, обяснили разпространителите.

Алла Георгиева разказа, че обединителното за четиримата автори е по-радикалният подход към карикатурата. „По-радикалната карикатура е всъщност да изобразяваш политиците. Това изглежда е лошо за някого и може би дори става опасно за тях в определен момент – при положение, че ни изхвърлиха от разпространението“.

Сега издателите на „Прас-Прес“ се опитват да заобиколят „големия КОЙ“ и да продават вестника по алтернативни начини. Чавдар Николов каза, че с тях се свързват хора от страната, които искат доброволно да разпространяват вестника. В крайна сметка, въпреки всички пречки и заплахи, вторият брой на „Прас-Прес“ също е почти разпродаден.

На финала Христо Комарницки направи „явна реклама“, показвайки логото на „Lapka“ – фирмата за разпространение, която са създали.

Цялото предаване от 15 март 2017 г.