enbg

Автентично писмо на Васил Левски бе показано в „Шоуто на Слави“ на 3 март

4.3.2011 | коментара


3 март 2011 г.

Директорът на дирекция Военно-исторически музей град Плевен Милко Аспарухов бе втори събеседник на Слави Трифонов в шоуто от 3 март. Той представи на Слави и зрителите две пушки, използвани през времето на Руско-турската война:

Първата, наречена „Крънка“ по името на нейния конструктор – чехът конструктор Силвестър Крънка. Пушката е пусната на въоръжение в руската армия през 1868 година и се явява най-популярното оръжие по това време. „Тя е много несъвършено за времето си оръжие. – каза г-н Аспарухов. – Малко по-късно се произвежда пушката „Бердана №1“, тя е на американския конструктор полк. Хирам Бердан.»

По думите на Милко Аспарухов, „Крънката“ се използвала по-скоро за ръкопашен бой с щика. Имало е и картечници тогава, като музеят разполага с 12 от онова време. Това е най-големият брой картечници в музей по света, стана ясно в разговора, а г-н Аспарухов разказа, че работят по много голям проект – възстановяване на оръжия в автентичния им вид и вече 4 картечници са в състояние да възпроизведат изстрел. Това са картечници, които повече от 100 години са били на открито – в парк „Скобелев“, в къщата – музей „Цар Освободител ІІ“. През всички тези години грижата за тях не е била много добра – призна Аспарухов. – От 24 картечници система Гатлинг – Горлов, участвали на балканския боен театър, 12 картечници, т.е. половината, са при нас, във фонда на военно – историческия музей и нашият стремеж е в близките години, по този проект, да възстановим колкото може повече картечници.“

Богатството на музея се състои от „около 130 хиляден фонд, 166 паметника, от общо 450 паметника на територията на България“. Панорама „Плевенска епопея“ е построена по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен през 1977 г. и към днешна дата повече от 7 и половина милиона души са посетили панорамата, включително туристи от цял свят. За времето 10 декември 1977 г. (нейното откриване) до края на същата година, са минали 33 000 човека, разказа Милко Аспарухов. Той добави, че през 2010 година са я посетили около 100 000 души, като идват и млади хора, които с интерес слушат беседите и по думите му, това е оптимистично.

Милко Аспарухов беше донесъл уникални експонати от музея:

– Пушка „Уинчестър“, многозарядна, в зависимост от модела събира от 13 до 17 патрона и има скорострелност до 10 изстрела в минута. Г-н Аспарухов я определи като най-съвършеното оръжие по време на Руско-турската война, била е на въоръжение в турската армия.

– Църковна утвар – тя е част от материалите от походната църква на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ руската армия.

– Оригинален портрет на Александър Втори с неговия автентичен подпис.

– Оригинално писмо на апостола на българската свобода Васил Левски – писмото е до Христо Иванов – Големия, който е негов голям приятел, съратник, съмишленик. Милко Аспарухов заяви, че показва това писмо за пръв път и пожела да зачете първото изречение от писмото, което звучи показателно: „Откато ти са даде упълномощението, гледай на народните работи повече от всичко друго. Честитя ви венчавката и дай Боже, на добре. (…) Гледай народните работи повече от личните работи и повече от семейството си.“

За празника г-н Аспарухов пожела на зрителите: „Повече оптимизъм, повече единение, повече кураж в тези трудни времена, и мисля, че България ще се оправи, България ще върви напред.“