enbg

Австриец се шокира от първите си четири часа на маса

17.3.2010 | коментара

17 март 2010 г.

Ервин Линдбихлер е от Австрия, сега живее в село Жълтеш, до Габрово. Съпругата му е от там. Имат „принцеса” на 4 години. Той върти фитнес и аеробика клуб в Габрово, а съпругата му има фризьорски салон.
На въпрос какво прави в България, Ервин отговаря: „Това е любов”.
Със съпругата си се запознали в Турция през 1999 г., там работели. Той бил аниматор, а тя е хореограф. Още месец след запознанството им той искал да се оженят.
„В Австрия всички живеят само за работа. Работа, у дома, може би кръчма за една бира, после у дома, на другия ден пак на работа.” – обяснява ситуацията в родината си Ервин и споделя, че в България първо имал шок. Трудно понасял 4 часа на маса, след като за него нормалното било 15 минути. „Четири часа ракия – оле-ле!”, възкликва Ервин.

Омеде Матео Егоса Таийо е на 24 години, от Нигерия. Последвал съвета на свой чичо, който учил в Пловдив и му казал, че в България е добре за учене. Така Омеде завършил „Счетоводство и контрол” във Варна. Иначе се занимава с музика – прави авторски песни в поп, соул, R&B.

Константин Лазариди от Русия пребивава в България вече 10 години. За това време е успял три пъти да се ожени и три пъти да се разведе. Женел се, за да може да остане в страната. Все още не може да достигне изискваният от закона период на 5-годишен брак, за да получи жителство. Казва, че в България му харесва всичко, освен МВР, защото всяка година трябва да ходи и да си подновява сроковете за пребиваване.

Хелън Аойа Ашонг се запознала с българин в родината си Гана. Дошла с него тук преди 10 години. После се развели, защото „той много пие”.
Хелън е работила в американска фирма за статисти, сега ще бъде салонен управител в заведение. Казва, че има проблем с мъжете – българските мъже я искат, „даже прекалено много” и вече се е затворила в себе си. Искат да я използват, казва тя.
Споделя, че в България се чувства у дома си и дори само след 1 месец в Гана, България почва да й липсва.

Сириецът Иса Курди Али живее у нас от 1984 година. Негов братовчед учел в Плевен, а след това дошъл и той. Завършил медицина в Пловдив. Сега работи като лекар със специалност „Акушерство и гинекология“.
Казва, че в България не му харесват отношенията – „в търговията има некоректни хора”. Споделя, че когато дошла демокрацията, мислел, че за 5 години ще се оправи всичко, но явно е сгрешил.

Нюйоркчанката Кейси Ангелова от 3 години живее в Кюстендил. Със съпруга си се запознали в Америка. Тя била тази, която предложила да се оженят. Заедно са от 11 години. Имат две деца Мая и Боряна. Кейси признава, че й е много интересно да живее в България. „В Щатите има работа, всичко е наред, но тук – изненада, всеки ден.” – прави сравнение Кейси и описва конкретна ситуация в Кюстендил – когато сутринта води децата на училище минава по една улица, като ги взима – тя вече е затворена. В България й харесват зеленчуците през лятото. Намира розовите домати за дар от Боговете. Не й допада това, че хората не се усмихват. За себе си казва: „Аз съм тук по любов!”.

Али Шуакай Абдулати Атия е от Египет. От 7 години живее в България, първоначално само минавал транзит. Днес е женен за българка, имат две деца, живеят в София, той има бизнес с дюнери. Намира българите много добри хора.

Анх Туан Нгуен е на 24 години, от Виетнам, тук е от 12 години. Дошли с майка му, когато баща му починал. Тогава не му харесвало да е тук, защото е дошъл по принуда. Сега му харесва много – зимата, на първо място, морето. Хората тук са топли, казва Анх.
Няма гадже. Признава, че не може да се задържи повече от 2 месеца с момиче. Излиза с българки, защото „са много хубави, аз съм им фен”.

Араз Мохамед Хамалау е от Ирак, кюрд. От 2 години е в България, дошъл нелегално. Приятелката му е от Долна Баня. Запознали се в София, където за един ден били колеги.
Араз харесва България, защото „проблем няма, обичам жена ми, всичко добър човек”. Двамата обаче не могат да се оженят. Трябва им документ от Ирак, доказващ, че той няма жена там. В същото време той не може да се върне Ирак.

Абдул Мохамед Хемайда от Египет е в България от 11 години.
Причината, поради която казва, че е дошъл, е че там били „8 деца в една къща и 80 милиона египтяни”. Той е от бедно семейство и мечтаел нещо по-хубаво. Признава, че България му дава работа, прекрасни приятели, прекрасно семейство, спокойствие. Неща, за които не може да мечтае в Египет.

Джаянт Сампат от Индия е в България от 1997 година, завършил е медицина у нас. Работи в плевенската болница като анестезиолог.
Женен е.  Казва, че историята му е класическа – дошъл да учи, залюбил се, родили им се деца.
Джаянт е член на МЕНСА, в Индия бил примерен студент, а тук станал”непримерен”. Последното обяснява така: „тук се научават нови неща, забраненият плод е най-сладкият плод”.

Едмънд Скот Лобо, от Коста Рика, през 1995 година завършва режисура в НАТФИЗ. Оказа се, че е състудент на Иво Сиромахов, но от завършването си не са се виждали. Самият Едмънд след това е бил във Виена, Италия, Мексико. В САЩ работел за Дисни, но „културата не ми е до сърцето”. За нас българите казва, че приличаме повече на латиноамериканците – голямо сърце, гостоприемство, хумор, по-жизнено възприемане на живота. От 1997 година насам е идвал 2 пъти в България, да се види с приятели, сега е тук от ноември миналата година и е получил предложение да преподава в НАТФИЗ.

Маргарет Катрин МакФерсън от Англия пристига за пръв път в България през 2006 г. като мъж. Купува си къща в Джулюница и от тогава живее тук, но голяма част от времето прекарва в Англия, затова още не знае български. Преди да стане Маргарет, той работел в близкия Изток и когато контрактът му свършил, разбрал, че не може да си купи къща в Англия. Трябвало да си намери място за живеене и една седмица търсил в България. Прибрал се за погребението на свой приятел. Приятелите и семейството знаели, че иска да смени пола си и докато бил в Англия, те го посъветвали да го направи в този момент и да се върне в България ката жена. Точно така и направил. Той/тя се е развеждал/а два пъти, има дъщеря на 30 години, която е учителка. През последните три години Маргарет е жена.