enbg

Авиноам Катриели, 12 януари 2017 г.

12.1.2017 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Авиноам Катриели, който е президент на доброволни начала на двунационалната Търговска камара България-Израел (BCCBI). В предаването гостът изрази възхищението си от България и българите и разказа за проектите, с които се е заел в момента.

Пред Слави Трифонов Авиноам Катриели сподели, че за него България е най-красивата страна в света и че българите са „невероятни хора – топли и с открити сърца“. Катриели разказа, че е дошъл да инвестира в България преди 20 години, занимавал се е с медицина, продажба на недвижими имоти, търговия. В момента гостът се е заел с изграждането на „нов, модерен град“ в България, наречен Plana Heights, за чието построяване вече имало и решение на българското правителство.

Гостът довери, че един от мотивите му да инвестира в България се корени в историята. „Всеки евреин има много добри чувства към България, защото ние не забравяме какво се случи през 43-та година. в България – българите, водени от митрополит Стефан и митрополит Кирил, спряха депортацията на българските евреи за нацистка Германия. (…) Българите са почти единствените в света, които спасиха евреите си“, каза Авиноам Катриели, след което допълни: „Когато започнах да се срещам с българите, аз се почувствах в първия момент у дома си.“ Израелецът отбеляза, че от 10 години живее постоянно в България и вече се чувства българин.

В качеството си на президент на двунационалната Търговска камара България-Израел Авиноам Катриели се е заел със задачата да привлече инвеститори в България и да подобри възможностите пред българските бизнесмени да развиват бизнес в Израел. Той заяви, че от една страна условията за правене на бизнес в България са прекрасни, заради ниските данъци и лоялните български работници, но от друга страна – инвеститорите не идвали у нас, защото „стигмата на българите е, че страната е добра за казина и за алкохолен туризъм“ и че „българите са най-депресираните хора в ЕС“. Авиноам Катриели увери, че чрез различни проекти ще се стреми да промени този имидж на България. Той обяви, че чрез Фондация „Аз обичам България“ ще бъдат подкрепени българските таланти, като например учениците, които печелят световни олимпиади по математика. Авиноам Катриели организира с благотворителна цел и Денс парти, което ще се проведе на 14 януари в зала „Джон Атанасов“ в Тех парк, София. „Да покажем на света, че сме щастливи и че знаем как да танцуваме“, заяви развълнуван, приемащият се за българин Авиноам Катриели.

Цялото предаване от 12 януари 2017 г.