enbg

Шоуто на Слави, 23 юни 2014 г.

23.6.2014 | коментара

Журналистката Еми Барух и Иван Кулеков бяха събеседници на Слави в деня на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна и Добрич.

Веднага след наводнението Кулеков беше в двата града – Добрич и Варна. Тази вечер в студиото той сподели огорчението си от това, че след „няколко часа дъжд, България може да бъде покрита с кал, от която да изчезне като държава“. В кадрите, заснети от Кулеков, освен окаяното състояние на домове и улици, се вижда гневът на хората от поведението на ВиК, на Гражданска защита, на институциите и политиците. Жителите на Добрич и Варна разказват пред камерата как са чакали по покривите и сами вадили децата през прозорците на къщите си. Според Кулеков държавата и държавните институции нямат сетивност за човешката трагедия.

„Във Варна трагедията се случва на една улица, която в горната си част е циганска, в долната си част е българска. По тази улица е минала водата и това е единственото, което обединява тази улица. Хората са разделени на българи и на цигани. Цялата помощ – и доброволческа, и държавната е към българите. Циганите се спасяват сами“ – разказа Иван Кулеков.

Еми Барух се усъмни в искреността на тези, които обявиха 23 юни за ден на национален траур: „Би трябвало днес не да е ден на национален траур, а ден на национално покаяние. Защото има доста голяма доза лицемерие в това – хората, които са виновни за трагедията, и това не се случва за първи път, да правят от трагедията една символика, която е празна от съдържание.“

Според Еми Барух и медиите имат вина за трагедията, тъй като не успяват да обяснят на хората „цялата мерзост на мафиотизираната държава“. Журналистката каза, че хората вече не вярват на медиите, защото те не дешифрират политическото, а вършат услуги на онези, които им плащат. Тя смята още, че за състоянието на държавата ни 25 години след падането на комунизма са виновни липсата на съдебна система и прокуратурата, която изпълнява поръчки.

„На нас са ни нужни комисии за истина и помирение. По онзи модел, който Нелсън Мандела направи в ЮАР. Защото ние вече нямаме истина, на която да вярваме и няма помирение в народа, между хората. Комисии за истина и помирение, които да разкрият какво се случва, кой стои зад така нареченото задкулисие и да направят отново от този атомизиран народ едно цяло“, завърши Еми Барух.

На финала на предаването Иван Кулеков коментира думите на човек от видеото, който казва, че едвам е спасил душата си: „Всичко тук се разпадна. И нашата единствена задача е да спасим душите си и оттук нататък вече да градим нещо, да градим своите срутени къщи и срутен живот. Да спасим душите си!“

Вижте филмите на Иван Кулеков за последиците от наводнението в Добрич и в българската и циганска махали на кв. Аспарухово, Варна.