enbg

„Цветът няма значение“ – филм на Иван Кулеков

25.9.2014 | коментара

Иван Кулеков дава думата на хора, които никога няма да станат депутати. Тези хора не са избираеми, каза Кулеков. Той бил във Филиповци по друг въпрос, но хората го наобиколили и искали да говорят. Снимал и друг човек – българин от Люлин. Кулеков обясни, че е обединил историите на българите от Люлин и циганите от Филиповци в един филм, озаглавен „Цветът няма значение“, защото животът и на едните и другите вече много „прелива един в друг, че не може да бъде разделен“.

Васил Тодоров живее в Люлин с 25-годишния си син, който е „болен и луд“ по думите му. Васил разказва за непрестанните кражби и нищетата, в която живее, въпреки, че 12 години е бил полицай, работил е и като шофьор на автобус. Социалните не идват, каза Васил. От жилището му откраднали багаж, олио, оцет, чушки… Кражбите се случват, въпреки близостта на Районното, а дори и на полицаите им крадат колите. Накрая Васил Тодоров заключи, че няма за кого да гласува и обобщи: „Всички са боклуци! Тая държава ще пропадне, момче!“

Жителите на Филиповци също говорят пред Иван Кулеков. Един от въпросите, които те поставиха, беше за това, че не всички в махалата крадат и че не може заради 50 човека, да се поставя етикет „айдуци“ на всички. Мирослав Колев казва, че от махалата има подадени 980 молби за водомери, но вече три години никой не обръща внимание, а водата я пускат слабо вечер и тогава половината квартал се реди да си налее туби с вода. Жителите на Филиповци говорят също и за проблема с намирането на работа – въпреки образованието си, те не намират работа – заради цвета на кожата си или заради това, че живеят в квартала.
Според Румен Найденов „законите трябва да са еднакви за всички – ром, турчин, българин – защото всеки трябва да отговаря за делата си“. Той се обяви също за мажоритарни избори и премахване на имунитета. Негови съкварталци изказаха недоволство от политиците и бяха категорични, че Цветелин Кънчев не е направил нищо за тях, а Цар Киро не им е цар.

Цялото предаване от 25 септември 2014 г.