enbg

Тошко Йорданов и Филип Станев за скандала с изтичането на лични данни

15.4.2014 | коментара

Слави Трифонов и сценаристите на „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов и Филип Станев коментираха скандала със злоупотребата на лични данни в списъците за регистрация на партии и коалиции за евровота на 25 май 2014 г.

След проверка в сайта на ЦИК сценаристите не са открили имената си в подписките, като тази липса те отдадоха на късмета си. В предаването те припомниха, че неправомерно в списъците е попаднал и омбудсманът на републиката Константин Пенчев, който по дефиниция е надпартиен.

Филип Станев разгледа случая със злоупотребата на лични данни от страна на партиите като „градация на демокрацията“, тъй като, по думите му, доскоро манипулациите се извършвали след провеждането на изборите, а сега започвали преди гражданите да осъществят своя вот.

Според Тошко Йорданов проблемът е в това, че е възможно толкова лесно да се стигне до използването на лични данни на хората, без тяхното знание. Това му даде основание да види и други сценарии на злоупотребата с данни – някой може да изтегли кредит от чуждо име, на друг може да му продадат апартамента, а трети да се окаже съдружник във фирма, която има задължения.

Водещият и сценаристите коментираха и прехвърлянето на отговорността между институциите за станалото обществено достояние нарушение. Филип Станев определи действията на ЦИК и прокуратурата като период на „назлъндисване“. Тошко Йорданов пък недоумява позицията на прокуратурата, че трябва да бъде сезирана за случая, при положение, че тя би трябвало да се самосезира. Той е изненадан и от ЦИК, откъдето са направили уточнението за това, че партиите ще бъдат регистрирани, ако имат изискуемия минимум от подписи и не са взели отношение по повод на злоупотребата с лични данни. Тошко Йорданов постави и въпроса защо данъкоплатците трябва да плащат за ЦИК, която вече е и постоянна комисия, като тя не може адекватно да контролира изборния процес.

Тошко Йорданов припомни, че има и Закон за защита на личните данни и съществува наказателна отговорност за лице, което злоупотреби с такива данни. Филип Станев допълни, че хората, които отговарят за подписите за регистрация на партиите, са хората в Организационния комитет на всяка една партия. По думите му това са „живи хора“ и прокуратурата няма какво да чака и много бързо може да разбере откъде и как са събирани подписите.

Случаят със злоупотребата на лични данни даде повод на Слави и сценаристите да направят и по-глобални изводи. Според Тошко Йорданов „ние само си мислим, че живеем в правова държава“. „Начинът, по който в България функционира политическата система е вреден. Той не само е сбъркан, той е вреден“, каза още сценаристът и допълни: „Всички партии – парламентарни, извънпарламентарни, с удоволствие правят това, което гледахме сега – да използват фалшификации, за да участват в хавата и да вземат някой лев евентуално. На никой не му пука за избирателя, на никой не му пука за политически идеи…“

Според Слави Трифонов скандалът с изтеклите лични данни отново „ще се размине“ и няма да има никакъв ефект. Той добави още, че във всяко едно ниво на българската демокрация, поставяйки я в кавички, е обезкуражаващо и търпимостта (на хората) минава всякакви граници. Тошко Йорданов от своя страна допълни тезата на водещия: „Имаме огромна търпимост към видими нарушения на закона, свързани с нас самите. (…) Ние сме една бройка, като числа, които няма значение дали участват на изборите, защото видимо и без да ходим до там – ние ще гласуваме, за който си решат, който има възможността да направи манипулация. Защото преди го правеха ГЕРБ, сега ще го направят сегашните управляващи, на следващите избори ще ги направят следващите. Които имат властта да го направят – ще го направят.“

Цялото предаване от 15 април 2014 г.