enbg

Тошко Йорданов и Виктория Василева за обсъждането на референдума в комисиите

11.5.2016 | коментара

Тагове:

На 11 май в Народното събрание референдумът беше на обсъждане в две парламентарни комисии – правната комисия и комисията за работа с неправителствените организации. Подробности за разискванията и за решенията на депутатите разказаха представителите на инициативния комитет Тошко Йорданов и Виктория Василева.

Тошко Йорданов описа с няколко изречения цялостната картина на обсъжданията: „В комисията за работа с неправителствените организации гласуваха и приеха, че и шестте точки трябва да отидат на референдум и че те нямат възражения. Правната комисия гласува най-накрая по предложение на нейния председател. И вече в правната комисия беше циркът днес – три часа и половина.“ Сценаристът останал изумен от начина на гласуване в тези комисии, защото видял как гласовете, които се отчитат, надхвърлят присъстващите членове на комисията. „Проблемът е, че хора, които не са на заседанието на комисията, но са нейни членове, да кажем, са заявили предварително своето желание как гласуват – за, против или въздържали се – например на председателя на комисията“, обясни Василева и уточни, че това е обичайна практика в работата на парламентарните комисии.

След дългите обсъждания решението на правната комисия било, че въпросът за електронното гласуване не трябва да бъде включен в допитването. „Правната комисия и депутатите нямат право да махат въпроси. Законът, който те са написали за референдумите, изрично посочва, че Народното събрание и депутатите не могат да махат въпроси от референдум, иницииран от гражданите. Могат само да го редактират, при това – без да променят съдържанието“, каза Тошко Йорданов и изрази учудването си, че е възможно точно правната комисия на Народното събрание да не спазва закона. Сценаристът посъветва членовете на правната комисия да си прочетат чл. 23 ал. 2 от Закона за референдумите. Той останал с впечатлението, че депутатите не знаят, че не могат да махнат този въпрос – „те творят законите и те ги нарушават днес пред очите ни“.

Мотивът за решението на правната комисия бил, че вече има законодателна рамка по въпроса, каза Виктория Василева. „Това звучи ужасно нелепо, защото всяко едно нещо, макар и вкарано вече в закон, може да бъде променяно, включително и чрез допитване с референдум“, обясни Василева. При положение, че няма валиден референдум с отговор на въпроса за дистанционно и електронно гласуване, Народното събрание няма процедура, по която може да махне този въпрос от пакета и всички шест въпроса трябва да стигнат до допитването.

Това са последните две комисии, през които трябваше да мине референдумът, преди да бъде подложен на обсъждане и гласуване в пленарна зала. „По закон те утре трябва само да гласуват, че референдум ще има, защото са спазени всички законови изисквания“, обобщи Йорданов правомощията на Народното събрание.

Цялото предаване от 11 май 2016 г.