enbg

“Толкова ли е трудно да живеем нормално?!”, 28 януари 2014 г.

28.1.2014 | коментара

Гост тази седмица в рубриката на „Шоуто на Слави” „Толкова ли е трудно да живеем нормално?!” беше легендарният спортист и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Пред Слави Трифонов Костадинова сподели, че едно от условията да живеем нормално се корени в амбицията, която има всеки човек. „Аз лично съм била много амбицирана да покажа моя талант и моите възможности, но тогава съм контролирала тази амбиция и когато човек контролира това нещо, той не е в конфликт със себе си – той е добър, той е спокоен, той е приветлив, той е позитивен. Обаче има един проблем – че, когато амбицията започне да те контролира теб – ставаш зъл, лош, завистлив, маскариш хората. Затова аз мисля, че трябва да сме по-толерантни и да не правим това на хората, което не искаме на нас да се случва”, каза Стефка Костадинова. В този ред на мисли тя изрази възмущението си от гледка, на която станала свидетел наскоро – възрастна жена, пресичаща бавно пешеходна пътека, станала обект на гнева на шофьорите. „Ами, ако те са на нейно място, как биха се почувствали?!” – попита реторично Стефка Костадинова и продължи: „Хората, които пишат по жълтите вестници за хора известни – маскарят ги, клеветят децата им, семействата, ами, ако тези хора са на наше място, как биха се почувствали?!”

Стефка Костадинова, която продължава да държи световния рекорд на висок скок със своите 2 метра и 9 сантиметра, смята, че завистта е другото нещо, което пречи да живеем нормално. Тя сподели, че след скорошните успехи на Цветана Пиронкова и Григор Димитров получила обаждания от журналисти, които я попитали защо държавата трябва да помага на двамата ни тенисисти, при положение, че вече били милионери. „Абе, хора – тези деца, тези таланти направиха така, че да се говори за България. Т.е. ние им гледаме в паничката – колко пари имат, колко ще спечелят, „защо да са те, а не да сме ние” – възмути се Стефка Костадинова. По повод на завистта тя се обърна към Слави със следните думи: „Ние не можем да бъдем еднакви – аз не мога да взема твоята професия, ти не можеш да скачаш 2.09, аз не мога да взема усмивките на тези хора (в студиото), аз не мога да взема таланта на твоите момичета и момчета. Но аз не им завиждам – аз им се възхищавам! Трябва да се научим да ценим качествата, достойнствата и успехите на своите другарчета, на своите съседи, на своите приятели, а не да им завиждаме, не да създаваме интриги, не да говорим лоши неща. Кому е нужно това – животът е много кратък, дайте да бъдем човеци!”

Стефка Костадинова е убедена, че на българите им е нужен повече позитивизъм, повече усмивки и настроение. „Трябва преди да бъдем не позитивни, негативни, да знаем, че ние сме една малка България и имаме прекрасен климат, имаме уникални планини и море, имаме вековна история, имаме много кадърни хора”, заяви Стефка Костадинова. Според нея освен със спортистите, България може да се гордее с хора, които правят големи научни открития, с „хора, които стоят в сянка и спасяват човешки животи”. България има своите герои, каза Костадинова и даде пример с Джоко Росич. Тя сподели, че е гледала актьора при гостуването му в рубриката „Толкова ли е трудно да живеем нормално?!” и изрази възхищението си към него: „Това е една икона, това е един велик българин!”

В края на разговора Стефка Костадинова говори и за предстоящата в руския крайморски град Сочи Зимна Олимпиада. Председателят на БОК сподели, че на Олимпиадата ще участват 18 български спортисти, 7 от които ще се състезават за пръв път на най-големия спортен форум. На въпрос на Слави Трифонов Стефка Костадинова отговори, че най-големи надежди за успех възлага на Александра Жекова, Красимир Анев и Владимир Зографски. Все пак тя завърши с призива да не се „товарят със свръхочаквания” българските представители, а да получат „морална сила” и подкрепа от всички българи.

Цялото предаване от 28 януари 2014 г.