enbg

Тиери Кларк, 28 юли 2015 г.

28.7.2015 | коментара

Тагове:

В предаването гостува Тиери Кларк – регионален директор на Schroders (Schroder Investment Management) за Централна и Източна Европа с когото Слави Трифонов разговаря за ефекта у нас от случващото се в Европа и южната ни съседка – Гърция. Финансистът даде съвети как българите да се грижат за парите си.

На въпрос как се отразява кризата в Гърция на инвеститорите, гостът отговори, че има увеличаване на политическия риск, който се прехвърля върху икономиката и сферата на инвестициите. Тиери Кларк каза още, че не смята, че Гърция ще излезе от Еврозоната, но ако това стане, ще има голямо влияние върху икономиката. „Те могат потенциално да променят някои от вътрешните баланси, които имат, във финансовите структури – чрез обменния курс (на драхмата) в Гърция. От друга страна те ще са изправени пред много проблеми по отношение на вноса, на различни стоки, на които разчитат. Така че ще се получи голяма инфлация и това би имало голямо отрицателно влияние върху домакинствата и хората. Може някои от условията за износа да станат по-добри.“ – прогнозира Тиери Кларк, но обобщи, че като цяло излизането на Гърция от Еврозоната би имало по-скоро отрицателен резултат за населението на Гърция.

По отношение на това как се отразява на нашата страна кризата в Гърция, финансовият експерт каза, че за България е интересно да наблюдава уроците, които идват от там – нещата, които гърците са сгрешили. Според него от голяма полза за България би било да видим други примери от страните от Прибалтика, които по думите му имат много големи успехи от влизането в Еврозоната. За нея той отбеляза, че има и някои фундаментални проблеми, основно политически, които трябва да бъдат променени: „Има известен вид суверенитет на Европейския парламент, на способността да се дават фискалните решения, които се основават на приходите и разходите на отделните държави, това е един от проблемите и в Гърция.“

По отношение на това как изглежда България в очите на инвеститорите, Тиери Кларк заяви, че България се развива доста добре през последните няколко години и тя има няколко хубави качества, които могат да бъдат пазарни: „Имате много образована работна сила“, подчерта гостът и добави, че единната европейска валута и присъединяване към Шенген биха добавили допълнителна гъвкавост.

Колкото до това какъв вид бизнес би посъветвал да инвестира в България, финансистът посочи високите технологии и земеделието. Като положителен фактор той посочи предприемаческия дух в България, а като „предизвикателство“ – ликвидността на пазара. Той смята, че трябва да се увеличи купуването на наличните облигации и акции от чужди инвеститори и когато видим това да се случва, ще означава, че идват повече инвеститори на българския пазар.

Водещият Слави Трифонов се поинтересува дали това, че повечето българи държат спестяванията си в банка, е най-правилно. Тиери Кларк отговори, че по-добрият вариант е парите да се инвестират. „Помислете си за цената на самун хляб. Помислете за това колко е струвал този хляб преди 10 години. Когато се замислите за това – ще разберете, че цената на този хляб ще се е увеличила драматично през последните 10 години и това е инфлацията“, каза той. Кларк обясни, че ниските лихви на спестяванията в банките и малката възвращаемост на капитала не е достатъчно, за да се поддържат нивата на инфлацията, които се променят. Тиери Кларк препоръча хората да мислят за парите си дългосрочно, да мислят за финансовото си бъдеще и да инвестират, за да увеличат капитала си.

Слави Трифонов изрази мнение, че за да се случи това, трябва да се промени манталитетът на българите и да изчезне страхът от загуба на спестяванията. „Мисля, че това е много хубаво, много важно и ценно за средностатистическия българин“, каза водещият. Той даде за пример американското общество, което предпочита да инвестира, а не да държи парите си в банки.

Тиери Кларк сподели, че ситуацията в Европа е малко по-различна от тази в Америка: „Има смисъл да имаш пари в банката, също така има смисъл и да инвестираш“. Според него обаче всички хора, които могат, трябва да инвестират. Гостът обясни, че процесът за развитие на капиталовите пазари в дадена страна отнема време, за да могат хората да се чувстват комфортно с това да инвестират. „И когато това се случи като процес – хората ще се чувстват по-добре и ще са по-склонни да инвестират в различни облигации, в акции, във взаимни фондове, за да имат по-добро финансово бъдеще“, каза Тиери Кларк.

Темата за финансовата грамотност на българите Слави Трифонов коментира така: „Сега тяхното спокойствие се базира на това – оставям си парите в банката и дори да е малка лихвата, тя ми ги пази. За да са спокойни в инвестицията, която биха направили – в инвестиционни фондове или каквото и да било друго – те трябва да бъдат по-добре информирани“. Той обясни, че хората в България трябва да имат по-сериозна финансова култура и знания, за да могат да се чувстват спокойни за парите си. Според него трябва да се работи в посока на това хората да разберат, че „парите им биха работили по-добре, когато бъдат инвестирани, отколкото като стоят в една банка“.

Тиери Кларк се съгласи с думите на водещия и допълни, че този проблем не е само в България. „По целия свят финансовите познания, такъв вид образование, е нещо, което липсва“. Той обясни, че човек трябва да разбере как да планира своето бъдеще, да може да разбира концепциите, които позволяват това да се случи. Според него такива познания трябва да се трупат още в училищна възраст, за да може хората да разберат смисъла на финансовите пазари.

Цялото предаване от 28 юли 2015 г.