enbg

Слави Трифонов, 1 септември 2014 г.

1.9.2014 | коментара

Слави Трифонов беше гост в първото предаване от новия сезон на „Шоуто на Слави“. Той разговаря със сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев за политиката и бъдещите избори, предстоящия сезон на „Гласът на България“, футболните успехи на „Лудогорец“ и участието на Крисия в детската Евровизия.

Водещият разказа, че „почивката“ му това лято била посветена на новия сезон на „Гласът на България“: „Сега записваме, в този момент, заедно с прекрасните колеги от „Ку-ку Бенд“, така наречените животни… Почивам заедно с вас на „Гласът на България“, който тази година ще стартира на 21 септември. Записваме и обработваме първоначалните серии – те стават страхотно, защото имаме огромен брой изключителни кандидати да станат Гласа на България, с много интересни истории“, обясни Слави.

Слави разкри интересна новина, случила се след края на миналия сезон на предаването: „Управителният съвет на БНТ, след  нашето предаване имаше тази сбирка, се събраха и единодушно решиха Крисия да представлява България на детската Евровизия на 15 ноември тази година, в Малта. Ние, с колегите от „Ку-ку Бенд“ и с Евгени Димитров написахме специална песен, а нашият колега Ивайло Вълчев написа текст за нея.“ Заедно с Крисия на детската Евровизия ще участват братята близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови от Шумен. Маестрото увери зрителите, че децата ще се явят на конкурса с „много впечатляващо произведение“, с което ще се представят брилянтно.

Слави Трифонов останал изключително впечатлен от мача на „Лудогорец“ със Стяуа: „Няма такъв мач, не е измислен такъв мач. И смятам, че Лудогорец са родени под щастлива звезда. Целият свят говори за тях, а и ние сме много щастливи, защото имаме представител в Шампионската лига. И господин Домусчиев, който прави всичко възможно за този отбор, може да бъде много щастлив и доволен от това, че всъщност той работи не за отбора си, а работи за България.“

Коментирайки предстоящите избори и наглостта, която проявяват политиците в България, Слави сподели, че е изпълнен с „все по-огромно отвращение“: „Гледат на нас като на някаква тълпа от хора, които са им нужни за малко, да ги залъжат да гласуват за тях и след това те да продължат да си разиграват… Което вече е толкова видимо, толкова нагло. Според мен наистина след тези избори основният извод ще бъде, че трябва да се промени избирателната система.“ Слави даде примери с участието на Делян Пеевски в листите на ДПС, искането на Бойко Борисов за „пет-шест милиарда кредит“ и назначението на компрометирания Ваньо Танов отново за шеф на митниците. Всичко това създало у водещия чувство за обреченост.

„Абе, тия са големи лъжци всичките… Ама как нагло лъжат! И всички са едни и същи, всички са един дол дренки… Как не разбират, че честността и справедливостта са в основата на доверието между всички хора, най-вече между народа и политиците?…“ Така Слави коментира задаващия се брак между ГЕРБ и Реформаторския блок. Преди това водещите припомниха уверенията на лидерите на Реформаторския блок, дадени пред Редколегията на шоуто, че няма да се коалират с ГЕРБ, нито преди, нито след изборите.

„Защо тия хора взимат субсидии?“, попита Слави и продължи: „Как, уважаеми зрители, не ви е мъчно да им даваме толкова пари да си купуват бронирани коли, да ходят на почивки… Като те не са ги заслужили, защото не са работили нищо. Те дори бойкотират, не ходят да работят, не влизат в парламента…“ Слави беше категоричен, че докато гласуването не стане задължително, няма да ходи да гласува.

На въпроса на Тошко Йорданов защо целият български политически елит се е навел на ДПС, Слави отговори така: „Защото тя е организирана по друг начин, не е организирана като политическа партия. Тя е в състояние да налага волята си по различни пътища – икономически, държавни, политически, защото тя е организирана много сериозно – бих казал, като корпорация или като корпорация с военен привкус и поради тази причина тя, разполагайки с огромни финансови средства и човешки ресурс, е в състояние да налага волята си на другите политически партии.“ Слави изказа предположение, че при нужда ДПС би подкрепила безмълвно ГЕРБ в следващия парламент.

На финала на интервюто Слави припомни думите на отец Никанор, които той написа преди повече от 10 години в книгата на „Шоуто на Слави“, когато още носеше светското си име Христо Мишков: „Не ти е приятел този, който ти бърше сълзите, а този, който не те кара да плачеш.“

Цялото предаване от 1 септември 2014 г.