enbg

Слави Велков, 9 януари 2015 г.

9.1.2015 | коментара

Експертът по сигурността и специалист по противодействие на тероризма Слави Велков беше гост в „Шоуто на Слави“, за да коментира действията на френската държава след атентата срещу „Шарли Ебдо“. Той заяви, че за него е нямало никакво съмнение каква ще бъде развръзката на събитията в Париж: „Аз го споделих още вчера пред твоите колеги, че тези хора няма да се предадат, нито пък френската полиция ще иска да ги залови живи.“

Велков изрази мнение, че резултатите в развитието на този акт са тъжни, въпреки че на пръв поглед всичко е добре: „Четирима нападатели общо са убити, но от другата страна имаме трима убити полицаи, двама ранени и още около 12 човека… или една битка, която водиха 88 хиляди човека, с огромен финансов и технически ресурс, хеликоптери, въоръжени сили, срещу няколко други човека, които на практика с действията си обърнаха Франция наопаки.“ Според него противодействието не е протекло така, както е следвало да се случи и резултатите донякъде са трагични: „Още повече, че идеологията на Ислямска държава, която вече официално пое отговорността, е толкова заразна, че не е необходимо да има клетки или да пристигат от Близкия изток терористи, за да извършат подобни актове. Те имат дори една директива на „свободния вълк“ – където намерят мишени и където счетат за уместно, да нанасят ударите. И аз – за съжаление трябва да кажа, че тази практика няма да спре, особено след изявлението на духовния лидер на Ислямска държава, който каза, че това може да стане и във Великобритания, и в Съединените щати, и къде ли не още“.

Слави Велков разказа, че често пътува до Близкия изток и вижда, че нещата там изглеждат не така, както от прозорците на някой кабинет тук: „По мое дълбоко убеждение и по мой анализ опасността от Ислямска държава беше неглижирана от Великите сили, да кажем от Запада, който беше увлечен да сваля правителството на Башар ал-Асад в Сирия. И това е изключително тревожно, защото тук не говорим за някаква организация, която е дори като Ал-Кайда. Тя е вече съперник на Ал-Кайда, но това е организация, която има огромни ресурси. Те владеят територия, която е два пъти колкото България, или поне оперират на такава територия. Имат пари, имат рафинерии… Има непрекъснат поток от желаещи, включително няколко хиляди европейци, да воюват в техните редове. Имат една изключително заразна идеология, защото те за първи път показват на ултра-консервативни хора, най-вече млади хора, че това, за което се е говорило досега на теория, може да стане на практика.“ Той даде пример със случай на християнско момиче от Йордания със светско възпитание, което в Англия се запознава с ислямист и в момента воюва заедно с него в Сирия.

Експертът по сигурността обясни, че заплахата Ислямска държава не може да бъде елиминирана от въздуха, защото това е чудовище: „За да победиш чудовище, трябва да създадеш подобно чудовище, само че много високоинтелигентно, високотехнологично, с много очи и уши, тоест разузнавания – и тогава би имало успех подобно начинание.“ Слави Велков изказа мрачна прогноза, че това, което се случи в Париж е само прелюдия към това, което ще се случва в бъдеще: „И колкото повече участваш в противодействието по неправилен начин, толкова по-голяма мишена ще бъдеш.“

Относно националната сигурност на България Велков каза, че приказките за съществуващ риск, но без реална заплаха, вече не удовлетворяват никого: „Напротив – ето я заплахата. Тя е реална. Там можеха да загинат и български граждани.“ На финала той каза, че според него и заплахата за редакцията на „Шарли Ебдо“ е била неглижирана години наред.

Цялото предаване от 9 януари 2015 г.