enbg

Сергей Станишев, 20 януари 2014 г.

20.1.2014 | коментара

Лидерът на БСП Сергей Станишев прие поканата на „Шоуто на Слави“, отправена към 13 български политици, и гостува в предаването, за да отговори на въпросите на Слави Трифонов и Редколегията.

В първата част от разговора Слави Трифонов каза, че знае много малко за живота на своя гост и го помоли да разкаже повече за себе си. „Роден съм в Херсон, Украйна“, сподели Станишев и разкри, че там е живял първите 3 месеца от своя живот. Израснал е в София, където завършва училище. През 90-те години заминава за Москва, за да учи в Московския държавен университет, където е завършил аспирантура, специалност „Руска история“. Като „голяма лъжа“ той определи твърдението, че дисертацията му била посветена на съветските военни униформи. „Истината е, че моята дисертация е за системата на бюрокрацията в Русия през втората половина от 19-и век и критериите за издигане на висши чиновници“, каза Станишев. Той сподели още, че е работил като журналист на свободна практика, а от 1996 година е в редиците на БСП: „Първо като експерт, после като ръководител на международния отдел на БСП, после като международен секретар“, разказа лидерът на БСП.

Водещият се поинтересува дали Станишев още като млад се е стремил към политическа кариера. „Честно казано, съм си мислил, че ще се занимавам с академична дейност“, отговори лидерът на БСП. Той сподели, че най-много се е интересувал от история: „От нея много неща научаваш и много поуки можеш да си направиш, въпреки че има една фраза, мисля, че беше на Хегел, че единствената поука, която можеш да си направиш от историята на народите, е че народите не си правят никакви поуки от своята собствена история. Аз не мисля, че е точно така. (…) Не звучи оптимистично, но мисля, че историята все пак може да научи и човек, и общество на много неща – тя формира бъдещето в много случаи“, каза Станишев.

Преходът от академичната дейност към политиката и влиянието за взимането на това решение той определи като „случайно“. „Въпреки че аз винаги – и родово, и като убеждения, съм бил и съм ляв човек. Така съм закърмен, възпиран от родителите ми“, допълни Станишев.

Слави Трифонов попита своя събеседник дали за него БСП е кауза. „Да, категорично! БСП за мен е кауза, тя е моята партия!“, каза гостът. „Обидно ли Ви е, като ви викат „червени боклуци“?“, попита водещият. Гостът отговори, че „на всеки човек му е обидно, когато го обиждат“. Връщането на тази фраза по площадите, характерна за началото на 90-те години, Сергей Станишев коментира като „димки, които се пускат – и обществено, и медийно, които отвличат вниманието от същината на политиката и от това какво се случва с държавата“.

В разговора Станишев потвърди, че е предложен за шеф на БСП от Георги Първанов. „Стана, след като той беше избран за президент на държавата, той проведе такъв разговор с мен. Аз в този момент бях абсолютно неподготвен за този разговор и нямах такива планове и амбиции изобщо“. На въпроса какви са били аргументите на Първанов, за да предложи точно него, гостът отговори, че може би е видял перспектива в него. Според Станишев, бившият президент е имал аргументи и съображения за това защо някои други потенциални кандидати не би трябвало да бъдат лидери. Гостът сподели и своите опасения, които е имал тогава: „Моят аргумент беше, че аз съм се занимавал само с международна дейност, дотогава, на БСП, и му казах, че не съм се готвил за това. БСП е твърде голяма и сложна партия, жив организъм, че дори структурите на партията не ме познават. И това беше вярно, Георги Първанов също го знаеше. Но когато прецених в крайна сметка, че си заслужава дори и риска, защото това е голям риск и голяма отговорност – човешка, лична, направих всичко възможно да се справя“.

Отношенията си с Първанов той коментира по следния начин: „От моя страна никога не е имало разрив или търсене на конфликт.“ Добави обаче, че винаги, неизбежно се получава междуинституционално търкане. Червеният лидер се съгласи, че „на хартия“ правомощията на президента са твърде ограничени и няма много допирни точни между премиер и президент, но изтъкна, че нещата зависят от конкретната ситуация: „Георги Първанов беше издигнат от БСП, той беше безспорен авторитет.“

Сергей Станишев изрази мнението си за двата мандата на Първанов като президент: „Специално първият му мандат беше много силен. (…) Вторият някак си не се запомни с толкова ясни позиции и резултати. (…) В първия например помня много ясно как Георги Първанов, като президент, дойде в Народното събрание, по време на войната в Ирак, и заяви: „Това не е моята война. Това не е войната на България.“ – той зае позиция. Това го помня. От втория мандат ми е трудно да запомня ярко събитие или действие. Което е жалко. Като цяло, той е един успешен президент на България.“

По думите на Станишев, БСП винаги е подкрепяло Първанов в неговата дейност. Самият той призна, че дълги години се е чувствал лично задължен към него, заради шанса, който той му е дал. „И винаги съм отчитал това и съм се чувствал, как да Ви кажа, в известен дълг. Но мисля, че този дълг за шанса съм го върнал многократно като отношение. В това число, съм допускал грешки – лични и политически, в името на това да няма конфликт или да не кажат, че има сблъсък между президента и БСП.“ В тази връзка Сергей Станишев даде и конкретен пример със случилото се през 2009 г., когато президентът настоявал да има мажоритарен елемент в изборите. Гостът си спомни, че всички в БСП били против това, но той го наложил, „бидейки много разколебан дали това е полезно, дали може да сработи“. Резултатът според него са „подарените“ между 15 и 20 мандата на Бойко Борисов. „Щеше да бъде много различна картината, дори на неговото управление. Едно е да имаш 117 и да не ти достигат трима, друго е да имаш 102-ма.“ – коментира лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира промените в позицията на президента Първанов, който на последния конгрес на БСП се кандидатира за лидер и след това оттегли кандидатурата си, а сега вече е факт неговата формация АБВ. Според Станишев излизането на Първанов от два успешни политически мандата като държавен глава е „тежка политическа грешка“. Гостът изтъкна, че Георги Първанов няколко пъти е променял плановете си, като първо е заявявал, че няма да се връща в БСП, после казал, че ще се занимава с академия за изграждане на млади политици, а накрая последвало изненадващото му желание да се върне в БСП. Станишев обрисува ситуацията така: „Грубо казано ми предложи: „Отивай ти в Брюксел, аз поемам партията.“ – Само че, хората извън БСП, може би не достатъчно добре познават нашата партия. Всички ние сме продукт на БСП. И Георги Първанов, и аз, и Ивайло Калфин нямаше да постигнем и една десета от това, което сме постигнали в обществото или като позиции, или като политици, без тези десетки хиляди хора, които гласуват за БСП, работят в нашите кампании за нищо, именно заради каузата БСП и заради това България да бъде по-социална и по-справедлива. Който смята, че е по-важен и по-голям от БСП като кауза, е абсолютно загубен.“

Станишев заяви, че не е притеснен от опасността Първанов да отмъкне чрез новия си проект проценти на БСП и така да помогне на Бойко Борисов. В редиците има разочарование, но има и мотивация, каза Станишев като след това обори и твърдението на Ивайло Калфин, че БСП е в истерия. „Нищо подобно. (…) Има разочаровани, и аз лично съм разочарован от това решение на Ивайло Калфин. Защото всички сме работили за негови кампании. Аз смятам, че той е успешен евродепутат, ефективен. Неговото място беше в нашата листа и съм му го казвал неведнъж.“ Според Станишев – и Първанов, и Петков, и Калфин са опитни политици и знаят, че всяко действие има своите последствия. „Няма как да не са си направили сметката, че това е риск и че това е удар срещу БСП. Защото практически това е опит да се отнеме първото място на европейските избори от БСП.“ – каза още Станишев. Той сравни ситуацията с евроизборите от 2009 г., когато явяването на Коалиция за България с три листи, води до загубата на 60 000 хиляди гласа и „изливането им в канала“. По негово мнение, сега има опасност ситуацията да се повтори със създаването на АВБ. Той обаче изтъкна, че появата на новата политическа формация, начело с Първанов, е довела и до мобилизация в редиците на БСП. „Хората са разочаровани, разгневени, дори, и са мотивирани.“

На въпрос дали вярва, че има запис на разговор между Бойко Борисов и Румен Петков за това Бойко Борисов да спонсорира новата формация на Георги Първанов на евроизборите, Сергей Станишев заяви, че няма представа и никога не се е занимавал с такъв инструментариум в политиката. Той сподели обаче, че се наблюдават странни съвпадения – „нещата, които говорят от ГЕРБ, ги говорят и хората от АБВ, едно към едно“.

Станишев довери за разговор, който водил с Ивайло Калфин преди да обявят проекта. „Много аргументи му изложих. Не бяхме на четири очи, защото държах да има свидетели този път. Какво съм казал? Че това не е полезно нито за Българската Левица, нито за Европейската Левица… С много неща се съгласи, но каза в един момент – „Ами аз съм поел ангажимент пред хора.“

Сергей Станишев заяви, че отговорността на създателите на АБВ е най-вече пред десетките хиляди хора, които са се „скъсали от работа“ за всяка тяхна кампания. Трябваше да попитат именно тези хора – каза Станишев, – дали смятат, че АБВ е полезно за БСП или е вредно.
Във втората част на предаването лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев отговори и на въпросите на Редколегията.

Сценаристът Иво Сиромахов попита лидера на БСП дали не се чувства „заложник на Волен Сидеров”, който осигурява кворума в Парламента, особено, ако въпросът се разгледа в контекста на скандала на летище „Варна”. „По никакъв начин не се чувствам заложник на Волен Сидеров”, заяви Сергей Станишев и допълни, че в момента формално кворумът не зависи от „Атака”, заради двамата отцепили се от ГЕРБ депутати. Относно пасивността на Парламента по въпроса за свалянето на имунитета на лидера на „Атака”, Станишев каза: „…Призовах господин Сидеров сам да вземе решение да свали своя имунитет и казах, че по процедура и по правилник на Парламента, един депутат, на който се иска имунитета, има две седмици да вземе решение, след като прочете нещата. Смятам, че е коректно да има правото да вземе това решение в рамките на този срок. И казах, че, ако той не вземе това решение, парламентарната група на „Коалиция за България” ще гласува за свалянето на неговия имунитет.”

Пред Редколегията Сергей Станишев разкри, че вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев го е уведомил по телефона за скандала с Волен Сидеров на летище „Варна” още във вечерта на инцидента. „Г-н Йовчев не се обади, за да ме попита дали може да действа по закон, а казва: „Случи се това и това, МВР е предприело такива и такива действия”. И аз му казах: „Г-н Йовчев, имате моята подкрепа, МВР трябва да действа по закон.”

На въпрос на Тошко Йорданов дали в БСП не ги е срам, че са в коалиция с „Атака”, Сергей Станишев отговори така: „Пълна мистификация и лъжа е, че Волен Сидеров и „Атака” са наш коалиционен партньор.” Лидерът на социалистите припомни свое изказване от 2005 г., където той твърди, че БСП не може да прави коалиция с „Атака”. По думите му тази позиция „важи и сега”. Според Станишев българското общество и българските медии не са реагирали, когато правителството на малцинството на ГЕРБ две години и половина е съществувало, благодарение на подкрепата на Волен Сидеров и „Атака”. Контриран от Редколегията, че ситуацията днес е идентична, Станишев отвърна, че разликата е, че „Атака” не гласува за правителството на Орешарски и не гласува за бюджета.
Тошко Йорданов изрази мнение, че БСП е „заложник на ДПС, с всичките областни управители, с всичките тези неща, които ставаха по улиците с Делян Пеевски.” Филип Станев пък зададе въпроса кой управлява България – БСП, ДПС или коалиция между двете партии и „кой дърпа конците в тази коалиция”. Иван Кулеков допълни колегите си с въпрос към Станишев „на какъв език се говори в Министерски съвет”.

На тезите и питанията на сценаристите Станишев отговори така: „Тази форма на управлението – програмно правителство, я предложих аз в края на 2012 година. Защо? Защото предишните две формули на управление, начини на управление, бяха отхвърлени от гражданите. Първата беше 3-5-8 – 2005 година – това беше коалиционното споразумение. Тогава мога да кажа, че аз като министър-председател не можех да откажа на нашите коалиционни партньори кого те избират и номинират за министър, зам.-министър – това беше тяхна коалиционна воля – и за това си платихме цената. И поуката, именно от това, че не трябва управлението да бъде толкова феодализирано, защото един министър тичаше първо в централата си и после при министър-председателя. Пламен Орешарски като министър-председател има много по-свободни, развързани ръце и България се управлява от правителството на Република България на български език. И мога да ви кажа един факт, който е извън медиите – имахме семинар на двете парламентарни групи, които са зад правителство и МС, и направихме със свои сили празнуване след това. Да покажем, че имаме много таланти и пяхме караоке – всички, депутатите от БСП, от ДПС, пяхме „Моя страна, моя България”.

Сергей Станишев заяви категорично, че кабинетът „Орешарски” е програмен кабинет и „нито един министър не е чист министър на БСП или на ДПС, или на г-н Орешарски, те са общи, съвместни.” Редколегията не се съгласи с твърдението на Станишев, а Иво Сиромахов дори изрази мнение, че всички министри са „партийни кандидатури”. За едно от посочените от сценаристите имена, Станишев каза: „Хасан Адемов е експерт, но е политическа фигура, разбира се”. Лидерът на БСП защити тезата си за програмния кабинет с министъра на вътрешните работи: „През пролетта на 2013 г. казах, че МВР трябва да се департизира, МВР не може да бъде на БСП, на ГЕРБ, а на държавата. Предложихме г-н Йовчев, който не е човек на БСП, на ДПС, той е професионалист и никой не го отрича.” Станишев каза още, че политическата отговорност за кабинета „Орешарски” я носи БСП като партия – мандатоносител.

Редколегията не подмина и въпроса „Кой предложи Пеевски”. Сергей Станишев заяви, че е застанал убедено зад кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, но допълни, че не са преценили вярно оценката на обществото за него.
Станишев съжали, че са дали повод темата „Пеевски” да се използва като „корабна димка, която замъглява хоризонта” и да не се говори за социалната политика на правителството, за разплащането с бизнеса, за възстановяването на реда и законността.

Сергей Станишев информира, че за последните два месеца от 2013 г. са били разплатени над 1 милиард лева ДДС. Иво Сиромахов вметна, че това е станало, след като правителството е изтеглило заем. На това твърдение Станишев отвърна: „В края на 2013 г. държавата дължи по-малко, отколкото в началото на 2013 г.”
Иво Сиромахов и Сергей Станишев влязоха в спор и за това коя избирателна система е по-подходяща за българските условия – мажоритарната или пропорционалната. Според Станишев чрез мажоритарни избори е по-лесно „корпоративният интерес да си напазарува”. „Много повече пари са нужни, за да пробиеш в една пропорционална система, 4 % да получиш подкрепа, чрез корпоративен или купен вот, отколкото в един едномандатен район”, каза Станишев. Иво Сиромахов изрази несъгласие и контрира: „Трябва да купиш 50 % от гласовете (в едномандатен район), което няма как да стане с пари”.

Сергей Станишев отговори и на критиките на опонентите си, че никога не е печелил избори. Станишев обяви, че е спечелил изборите през 2005 г. и помогнал, чрез партията си, за преизбирането на Георги Първанов като президент през 2006 г. В контекста на тази тема Сергей Станишев цитира и статия на политолог, в която се твърди, че той има „историческа заслуга” за изваждането на Бойко Борисов от властта. Политикът определи като „тежък кръст” и „риск” без парламентарно мнозинство да се поеме отговорност и да се състави кабинет.

На въпрос на Филип Станев дали ще води листата на изборите за европейски парламент през май, Станишев заяви, че все още не е взел окончателно решение. „Първо, нямам намерение да бягам от тази кампания, напротив – след събитията от миналата седмица (обявяването на проекта АБВ и алтернативната лява листа на Първанов за евроизборите) повече съм склонен, но искам да чуя мнение на мои колеги, другари в БСП, аз да поведа листата, като отговорност към тези избори.” Станишев обаче твърдо заяви, че няма да търси реализация като евродепутат или еврокомисар. Той каза още, че ще води и европейска кампания като лидер на ПЕС, но голямата му отговорност е към БСП. Станишев е уверен, че БСП ще има силна листа, съставена от професионалисти.