enbg

Сашо Диков, 20 октомври 2017 г.

20.10.2017 | коментара

Тагове:

Журналистът Сашо Диков беше гост в „Шоуто на Слави“ заради скандала с огромния ров под новата гранична ограда на българо-турската граница. Министерски съвет взе решение да обяви оградата за обект от националната сигурност и така разпространяването на кадри и информация за състоянието на съоръжението попада под ударите на закона. В духa на това решение бившият служебен премиер професор Огнян Герджиков посъветва частната телевизия, чийто програмен директор е Сашо Диков, да не пуска кадрите с рова под оградата, с които разполага.

„Във вторник следобед ми се обади една позната персона и каза: Имам изключителен материал от границата, огромни дупки зеят в оградата“, разказа Сашо Диков пред Слави. Самата ограда струва близо 200 милиона лева, допълни журналистът и поправи водещия, че дупката в оградата „не е 2 на 5 метра, а 3 на 6 метра“. Диков възложил на главния продуцент Кармелита Тонева да организира получаването на материала. Няколко часа след като телевизията разполагала с кадрите дошло решението на Министерски съвет да засекрети цялата информация, свързана с оградата.

В писмо до премиера Бойко Борисов Сашо Диков задал въпроса дали е нормално по този начин да се забрани оповестяването на информация от медиите. Журналистът припомни и как през април тази година същата ограда по границата стана причина министър-председателят Борисов да обвини в лъжа президента Румен Радев. Той визира изявлението на президента, че е платено за двойна ограда, а е изградена единична и репликата на премиера Борисов, че това не е вярно. Сашо Диков обърна внимание и на друго: „На 14 април, тук, от това място Велизар Енчев цитира един от бившите военни министри Ангел Найденов, който и от парламентарната трибуна, и пред моята камера е казал ясно и категорично: по времето на Орешарски, когато почна изграждането на оградата, един линеен километър струваше 250 хиляди лева, а по време на Бойко Борисов започна да струва четири пъти повече този километър – един милион лева.“ Диков попита защо 6 месеца „така наречената българска прокуратура мълчи геройски“ по този въпрос. „На този фон забраната за публикуване на информация за оградата от тази сряда е най-наглото, най-безцеремонно прикриване на огромната корупция в държавата“, заяви журналистът.

Сашо Диков каза, че изобщо не се е отказал от излъчването на въпросните кадри. „Но тук има нещо друго. От тази тема, освен теб, среднощната птица Милен (Милен Цветков – бел.ред) се заинтересува. Никой от така наречената измислена наша гилдия не се заинтересува. А за мен това е най-жестокото, гадно, нагло посегателство върху свободата на словото“, каза журналистът. Според Трифонов и Диков има ясен знак за прикриване на корупция.

Цялото предаване от 20 октомври 2017 г.