enbg

Румен Гечев, 6 юни 2017 г.

6.6.2017 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше Румен Гечев. Депутатът от БСП коментира казуса, свързан с въпроса дали президентът Радев трябва да разсекрети двете стенограми от политическите консултации при своя предшественик Росен Плевнелиев по повод кризата в КТБ през лятото на 2014 година. Припомняме, че в началото на май, след жалба на сайта „Бивол“, Софийският административен съд осъди президентството да публикува първата стенограма от 29 юни 2014 г. Малко след записа на предаването тази вечер стана ясно, че САС е осъдил президентството да публикува и втората стенограма от 14 юли 2014 г. Преди това решение на българския съд, позицията на Румен Радев беше, че ще огласи първата стенограма и няма да публикува втората, защото съдържа класифицирана информация и е с гриф „Поверително“.

Пред водещия Слави Трифонов Румен Гечев сподели, че като зам.-председател на бюджетната комисия в парламента и като упълномощен представител на БСП е присъствал на три срещи по повод кризата с КТБ – на 28 юни при министър-председателя Пламен Орешарски, на 29 юни – в Българска народна банка (БНБ), на 14 юли – при президента Плевнелиев. Румен Гечев се съгласи с водещия Слави Трифонов, че „силата е в истина“ и затова трябва да бъдат разсекретени всички стенограми.

В началото на разговора депутатът от БСП коментира ситуацията с КТБ през лятото на 2014 г. и последвалите събития: „За мен няма никакво съмнение, че там (в КТБ) има сделки, които са шокиращи, но в същото време моментът на атаката срещу КТБ, според мен, това се споделя и от много колеги, беше внимателно подбран и случаят „КТБ“ беше използван за политическо инженерство. Т.е. българите, ние данъкоплатците, имаме право да знаем – първо, защо не са си свършили работата българските институции – дали е поради недостатъчна квалификация или е поради това, в което всички се съмняваме не без основание, че те са съдействали на този процес, очевидно не срещу морална награда. И второто е – защо някои политици се опитваха да използват този случай, за да редят техните политически карти?“

Румен Гечев не вижда заплаха за националната сигурност от евентуално публикуване на стенограмата с гриф „Поверително“ от срещата при Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г. Той потвърди думите на своя колега Михаил Миков, че няма никакви юридически пречки всички стенограми да бъдат разсекретени от Румен Радев и допълни, че вече я няма и досегашната пречка пред президента – предстоящи парламентарни избори. Бившият вицепремиер в правителството на Жан Виденов отбеляза, че през лятото на 2014 г. стенограмите правилно били засекретени, защото „тогава имаше проблем в същия ден, в който бяха заседанията, и в следващите дни“, а и с „изключително сериозно нещо“ като банковата система е трябвало да се внимава. Икономистът обаче не смята, че за банките не трябва въобще да се говори. „За банките трябва да се говори много, но при едно много важно условие – да се говори истината, да не подвеждат хората, да не се атакуват банки с политически средства“, каза Румен Гечев.

Гостът обясни и какво точно се е обсъждало на срещата при Росен Плевнелиев на 14 юли. По думите му, всички участници без представителите на БСП (председателят на НС Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Румен Гечев) са били за това да бъде подписан „празен чек“ за КТБ. „Т.е. българският народ – данъкоплатците да поемат тези 4-5 млрд. лв. загуби на КТБ. Този, който е откраднал или отклонил средства, щастливо да си ги харчи, ние, българите, да покрием тези загуби, и ние, и нашите деца да плащат следващите 10 години“. На въпрос на Слави Трифонов кой е направил това предложение, Румен Гечев отговори: „Предложения съвсем логично и юридически идват откъде? Кой отговаря за банковата система? От Централната банка“. Тук Слави Трифонов припомни, че подуправители на шефа на БНБ Иван Искров бяха преизбрани от Народното събрание (без самия Иван Искров), въпреки че при тяхното управление на Централната банка фалира КТБ. От своя страна Румен Гечев допълни: „Обърнете внимание – лидерът на ГЕРБ каза, че всички са за уволнение. Нали така? Че трябва да бъде сменен целият Управителен съвет (на БНБ)? (…) След като са преизбрани, а същата политическа сила първо е заявила, че трябва всички да бъдат сменени, значи се е появила някаква невидима сила, някакво НЛО, което е накарало тази политическа сила да си промени мнението и да запази определени хора. Логично е да предположим, че това е срещу определени заслуги и са свързани, освен с опита за подписване на празен чек, с банковата ваканция“.
Преподавателят по икономика в УНСС потвърди пред Слави Трифонов, че е имало и предложение за банкова ваканция (б.а. затваряне на всички банки), последвано от предложение за предсрочни избори и за съставяне на ново правителство.

В заключение Румен Гечев сподели, че публикуването на една отделна стенограма няма да отговори на въпросите. Според него в последователен ред трябва да се разсекретят стенограмите от заседанията на Управителния съвет на БНБ, стенограмата от срещата в БНБ и накрая двете стенограми от срещите при президента Плевнелиев. „И тогава всеки читател, не е необходимо да бъде икономист, той веднага ще види и опитите за политическо инженерство и това, че някой се опитва да замита следите от една огромна кражба“, завърши Румен Гечев.

Цялото предаване от 6 юни 2017 г.