enbg

Реформаторския блок на гости на Редколегията, 29 октомври 2013 г.

29.10.2013 | коментара

Представители на Реформаторския блок отговаряха на въпросите на сценаристите от Редколегията в „Шоуто на Слави“. Това бяха: председателят на ДСБ – Радан Кънев, председателят на СДС – Божидар Лукарски, председателят на НПСД – Корман Исмаилов и председателят на ДБГ – Меглена Кунева.

В началото Александър Вълчев зададе въпроса „Кой назначи Делян Пеевски?“ на Корман Исмаилов, заради факта, че той е бил в ДПС. Ето какво отговори председателят на НПС: „Аз твърдя, че Ахмед Доган е един от хората, които стоят зад него, който му осигури политическата линия, гръб и протекции. Имахме съмнение, че той е протеже и на един много известен банкер.“ Исмаилов сподели и още лични впечатления от Пеевски: „Ние не можахме да опознаем колегата, с който бяхме 4 години в парламента. Зад него имаше друга сила, той не беше като редови депутат. Това беше видно за нас, ние бяхме в опозиция тогава, ГЕРБ беше на власт, силно атакуваше опозицията, ние ги критикувахме, докато медиите на нашия колега бяха изцяло в подкрепа на ГЕРБ тогава. Беше видно, че той е привнесен и чужд организъм.“ Според Исмаилов самият Пеевски не е виновен, за образа, който му се е създал – „има хора около него и зад него, които допринесоха за това“.

Според Тошко Йорданов най-важният въпрос, който стои пред Реформаторския блок, е за отношението към ГЕРБ и Бойко Борисов. Меглена Кунева категорично отхвърли възможността за бъдеща коалиция на Реформаторския блок с ГЕРБ. Радан Кънев се присъедини към тази позиция и обясни, че партията на Борисов е преминала границата от про-европейска към популистка партия. „Ние нямаме никакво намерение да работим с ГЕРБ“, категоричен бе председателят на ДСБ. Председателят на СДС Божидар Лукарски също отхвърли хипотезата за обща работа с ГЕРБ – „Пътят на Реформаторския блок е за Европа. ГЕРБ не е европейска партия, а ние разсъждаваме европейски, искаме България да е в Европа.“ Лукарски каза, че амбицията и надеждата на Реформаторския блок е да управлява държавата самостоятелно.

Драгомир Петров зададе следния въпрос: „Във всеки един блок има домоуправител и касиер. Кой е домоуправителят при вас и кой е касиерът?“ Меглена Кунева отговори, че в Реформаторския блок няма домоуправител и касиер и в коалицията не е воден разговор кой ще бъде министър-председател, ако спечелят изборите. Тошко Йорданов изрази мнение, че Реформаторския блок не излъчва общи послания – „Няма яснота кога е общо решение и кога една от партиите в Реформаторския блок казва това, каквото си иска – това, което тя смята.“ Радан Кънев отговори, че коалицията не е от едноличен лидерски тип, каквито са париите в западноевропейските държави. Драгомир Петров обобщи чутото под формата на въпрос: „Искате да кажете, че в момента имате равни права? И госпожа Кунева като ваша „ракета-носител“ ще има също толкова депутатски места, колкото и Зелените?“

Ивайло Вълчев обясни, че е скептичен към Реформаторския блок, защото от много време е без политическо представителство в парламента. Според него не е толкова важно кой кара влака в Реформаторския блок, а „има ли релси и накъде искате вие да отиде този влак и кой ще пуснете да се качи на този влак“. Въпросът беше конкретизиран по следния начин: „Ще работите ли конкретно за случването на предсрочни парламентарни избори?“ Корман Исмаилов отговори, че всички формации в Реформаторския блок работят за това от него да излезе предизборна коалиция: „Наша „ракета-носител“ не е нито един от нас. Това може да бъде само доверието, само очакванията и нуждите на широката маса избиратели.“

Александър Вълчев попита Исмаилов какво прави Касим Дал на митинг в подкрепа на Ердоган в Македония. Председателят на НПСД обясни, че Дал и Ердоган имат близко приятелство, запазило се през годините: „Турция си има своят път. Той по тази линия не изоставя приятеля си“, обясни Исмаилов.

На края на предаването Драгомир Петров попита лидерите на Реформаторския блок какво се случва с новия изборен закон. „Скриха го. Изборния кодекс просто го скриха“, отвърна Меглена Кунева. Тя уточни, че ако Реформаторския блок влезе в парламента, той ще работи за промяна на Изборния закон.

Цялото предаване от 29 октомври 2013 г.