enbg

Проф. Николай Овчаров, 8 януари 2014 г.

8.1.2014 | коментара

Историкът и археолог проф. Николай Овчаров беше гост в “Шоуто на Слави”. Той разказа за проблемите, които са му създали изказванията относно политическата формация „Помак“, за фашизоидните формации в България, за политическата криза у нас и за новата си книга с пътеписи.

Наскоро професор Овчаров беше разпитван от властите, след като бил подаден сигнал срещу него заради думите му, че „Помак“ е една сепаратистка организация и за това, че ги е нарекъл „българо-мохамедани“: „Обиждат се, защото не можело да се споменава името на Мохамед, той самият не го искал и така нататък… А във всички български речници пише българо-мохамедани, което аз приведох в прокуратурата. Искат да се наричат помаци, а такова понятие не съществува. То е обидно понятие“, каза Овчаров и обясни, че хората, които живеят в Родопите не искат да бъдат наричани по този начин.

Николай Овчаров разказа и за книга, излязла преди една година, в която авторът изказва тезата, че в 9-и век, когато България приема християнството, оцелелите от родовете, които княз Борис Михаил екзекутира, бягат в Родопите и занасят там истинската религия – софизма, което всъщност е едно от имената на исляма. Според въпросната книга, обясни Овчаров, това са истинските българи: „Нещо повече – там Кирил и Методий са наречени предатели, Борис Михаил, Симеон – това са предатели на българщината“.

„Категорично мога да кажа, че в това няма никакво историческо основание. Това е пълен фалшификат“ – завърши Овчаров относно тезите в книгата. Според него въпросната формация няма абсолютно никакви шансове на избори, но всичко се прави заради усвояване на средства и медийна слава.

Професор Николай Овчаров говори и за политическата криза в България, която според него е благоприятна почва за създаване на подобни формации, включително и партии, които се асоциират с фашизма: „Фашизмът в България няма устои, в която и да е форма – говоря още през 30-те години. Знаем, че са правени опити за фашистки партии, но реално погледнато няма фашистки партии, които имат широк отзвук в България. Терминът „монархо-фашизъм“, който беше използван, не беше правилен, тъй като не може да има и монархия и фашизъм едновременно“, обясни професорът. Въпреки това той смята, че много партии използват състоянието на страната в момента, за да лансират свои тези. „За мен е важно друго – как се появяват – кой ги финансира, кой стои зад тези партии или зад идеите на такива партии?“, попита Овчаров.

Според историка един от начините за излизане от подобна политическа криза е подобно на Гърция и Германия, където партии с напълно противоположни концепции се обединяват и управляват заедно, за да се оправи държавата. „С появата на ГЕРБ се получи една ескалация на напрежението, едно свръх-говорене един срещу друг, което много трудно се превъзмогва. Не казвам, че не може да се превъзмогне…“, каза Овчаров и допълни: „Ние сме болна държава, която трябва да преболедува, трябва да излезе от тази ситуация“.

Овчаров засегна и темата за връщането на костите на цар Самуил в България: „Те в момента са в гръцки музей, открити са при разкопките на остров Свети Ахил в преспанското езеро.“ Там са открити останките на цялото семейство на царя и според Овчаров би било добре тези тленни останки да бъдат върнати в България, но само ако това се случи доброволно – не се поставят други условия и не се сключват сделки.

На финала Овчаров подари на Слави пътеписната си книга „Търсачът на минало открива света“. „В книгата са описани пътуванията ми от последните 3-4 години, а пътеписите са малко по-различни като гледна точка – защото са дело на археолог“, завърши професорът.

Цялото предаване от 8 януари 2014 г.