enbg

Проф. Йордан Христосков, 18 декември 2014 г.

18.12.2014 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше проф. Йордан Христосков, който коментира скандалните предложения на управляващите за пенсионното осигуряване.
Пред водещия Слави Трифонов бившият вицепремиер и социален министър в служебното правителство на проф. Близнашки определи като глупост предложението на управляващите парите на работещите българи да бъдат взети от капиталовите фондове и да бъдат прехвърлени в НОИ. Проф. Христосков обясни най-напред, че пенсионните фондове неправилно се наричат „частни“, защото „тези фондове са на хората, на всички, които са родени след 59-а година, на всички, които работят – първа и втора категория труд, а също и на хората, които доброволно се осигуряват.“ Той уточни, че въпросните фондове се управляват частно от акционерни дружества и те събират определени такси за това, но всеки работещ разполага с индивидуална сметка. „Ако проблемът е в частното управление, тогава защо държавата не направи едно ЕАД със 100% държавно участие и да ги управлява по-добре тези пари, вместо да кара хората или да ги убеждава да връщат парите в НОИ“, заяви проф. Христосков, който девет години беше начело именно на НОИ и е участник в създаването на сегашния пенсионен модел с наличието на капиталови пенсионни фондове. Той обясни, че НОИ е различна система и тя осигурява пенсии чрез преразпределение – от парите на работещите българи се плащат пенсиите на сегашните пенсионери, а от парите на следващото работещо поколение ще се плащат пенсиите на сегашните работещи. Заради застаряването на населението и емигрирането на 1 милион млади българи се е появила несигурност в тази система и затова в края на 90-те години е било решено да се създаде допълнителна система с капиталовите фондове, разясни още проф. Христосков. Той отбеляза и кои са трите стълба, на които се базира действащото в момента пенсионно осигуряване: „Това, което НОИ преразпределя и оттам идва основната пенсия, една друга система, наречена „капиталова“ – всеки да има индивидуална сметка и там да се натрупат част от вноските му, само част. Ако сега вноската е 17, 8% за пенсии общо – за тези, които са родени след 59–а година, 5% отиват в тяхната индивидуална сметка – там са тези около 6, 3 млрд. лева, за да може тези хора да получат две пенсии – една от НОИ – основна, и една допълнителна – от това участие. Има и такива, които участват доброволно“. Проф. Христосков сподели, че той участва в доброволен фонд, тъй като е роден преди 1959 година.
Бившият вицепремиер и социален министър откри и интересен мотив в предложенията на ГЕРБ за пенсионното осигуряване: „Сега понеже някой не му достигат парите в бюджета, иска да направи такива въртележки, да убеди една част от хората да върнат парите в НОИ и да закърпи бюджета“.
Проф. Христосков определи като глупост и изказването на Бойко Борисов от Брюксел, че текстът ще се ремонтира така, че, ако някой е прехвърлил парите си в НОИ, да има възможност да размисли и да ги върне обратно в пенсионен фонд. Гостът обясни, че НОИ не инвестира парите, както правят капиталовите фондове, а веднага ги изразходва за пенсиите, затова няма откъде да бъдат върнати. Освен това, заяви проф. Христосков, НОИ не разполага с индивидуални сметки, каквито са по същество в пенсионните фондове. „Откъде ще му върнат парите, НОИ ще начисли ли доходност?“ – попита още проф. Христосков.
Финансовият и социален експерт откри и една „хитринка“ в предлаганите от управляващите промени – според текстовете младите хора, които сега започват да работят, се счита, че са избрали да се осигуряват изцяло в НОИ и изрично трябва да отидат в някое от 9–те пенсионно-осигурителни дружества и да се запишат там. По сегашния модел започващите работа се разпределят служебно в някой от фондовете и веднъж всяка година, ако осигуряващият се желае, е възможно прехвърлянето в друг фонд.
Според думите на проф. Христосков голяма част от хората ще бъдат убедени да изберат НОИ по „профсъюзна линия“.
Гостът говори и за друга „хитрина“ – тъй като пенсионните фондове инвестират и в държавен дълг, купувайки държавни облигации, автоматично ще се задраска част от дълга, ако се върнат пари в НОИ.
Проф. Христосков смята още, че прехвърлянето на средства от фондовете в НОИ, ще освободи субсидията, която държавата трябва да даде на НОИ и тя ще бъде използвана за „други цели“. Тук водещият и гостът припомниха скандалния случай от времето на финансовия министър Симеон Дянков, когато над 1 милиард лева от Здравната каса бяха изтеглени и използвани за други цели.
Проф. Христосков цитира и мнение от форум в интернет, което иронизира представяното от правителството като демократично право на избор да решиш къде да се осигуряваш: „Защо не ми дадете тогава право нацяло парите от НОИ да ги внеса във фонд?! Дайте ми и този избор.“
Проф. Йордан Христосков откри и един „трик“ от страна на управляващите. По думите му, покрай обсъждането на темата за пенсионната реформа, обществото забравя, „че за следващата година в бюджета майчинството си остава на същото ниво, че детските са на същото ниво, че обезщетенията за безработица си остават 7 лева и 20 стотинки на ден – минималното обезщетение, че минималната заплата няма да нарасне наведнъж с 40 лева, а с 20 лева.“
Бившият ръководител на НОИ коментира и поведението на синдикатите в случая с предлаганите от ГЕРБ промени в пенсионното осигуряване. Проф. Христосков допусна, че синдикатите са сключили сделка с управляващите – да подкрепят предлаганите от ГЕРБ промени, ако правителството замрази възрастта за пенсиониране най-вече за категорийните работници. По думите на проф. Христосков именно там са крепостите на синдикатите. Той укори синдикатите, че отсъстват в „предприятията, където хората са унижавани, където са заключвани в цеховете да работят по 14 часа“, а след това допълни: „Синдикатите са в държавните предприятия, повечето от които са на дотации, но там е много сладко, много приятно, те са в държавните структури, и те проявяват интерес към онези фондове, които са професионални, които са за ранното пенсиониране.“
Проф. Йордан Христосков сподели, че със своя екип от експерти в служебния кабинет на проф. Близнашки е оставил 30 страници текст с „реформени мерки“. По думите му, социалният министър е харесал тези предложения, но изведнъж са били предложени скандалните поправки в пенсионното осигуряване. Проф. Христосков определи като „унизително“ факта, че социалният министър Ивайло Калфин е разбрал последен за предлаганите промени.

Във видеото може да видите и какъв съвет даде към осигуряващите се в края на разговора проф. Йордан Христосков.

Цялото предаване от 18 декември 2014 г.